Mainos
Mainos

Irak-asiantuntija Pariisin iskuista: Kyse on Isisin hätätoimesta

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein Al-Taeen mukaan Pariisin tragedian kaltaisia terroristi-iskuja voidaan estää ainoastaan ratkaisemalla konflikti sen synnyinsijoilla.

Al-Taee kirjoittaa Isisin strategiasta Facebook-päivityksessään, jota on jaettu jo lähes 1500 kertaa.

Al-Taeen mukaan Isisin päämäärä Pariisin iskuissa on vähentää painetta konfliktialueilla, joissa terroristijärjestö on kärsinyt viime aikoina suuria tappioita. 

– Sinjar menetettiin Kurdeille eilen. Mouseliin johtava logistinen reitti katkaistiin koalition ilmapommitusten toimesta 2 päivää sitten, Al-Taee kirjoitta.

Tässä mielessä iskuissa on Al-Taeen mukaan kyse ”hätätoimesta”, jolla halutaan osoittaa maailmalle, että järjestö on edelleen vahva.

"Toivottavasti tämä Pariisin isku saa poliitikot liikkeelle"

Irak-asiantuntijan mukaan Pariisi on merkittävä kohde, sillä kaupunki muistaa vielä hyvin Charlie Hebdon iskut.

Al-Taee kirjoittaa myös, että Isis hyötyy iskusta erityisesti, jos Euroopan rajoja suljetaan.

– Jolloin monelta pakolaisleireillä ja terrorismin valtaamilla alueilla oleva menettää toivonsa pakomatkasta alueelta, jolloin terrorismi vahvistaa otettaan näihin ihmisiin.

Hyötyjiä ovat myös eurooppalainen äärioikeisto, joka "saa rajat kiinni ja ottaa poliittisia erävoittoja".

Al-Taeella on selkeä viesti kansainväliselle yhteisölle. Hän painottaa, että terroristi-iskuja voidaan estää ainoastaan ratkaisemalla konflikti sen synnyinsijoilla. Hän huomauttaa, että yksi tapa on ehkäistä iskuja on estää Isisin kaltaisen terroristijärjestöjen rahoitus ja aseistus.

– Tämä on kansainväliselle yhteisölle yksinkertaista jos poliittista tahtotilaa löydetään. Siitä ei ole ollut merkkejä viime 5 vuotta, että poliittinen tahtotila löytyisi, toivottavasti tämä Pariisin isku saa poliitikot liikkeelle oikeasti suojelemaan kansalaisiaan. Turkki on avainasemassa ja sitä on painostettava/tuettava missä milloin.

Al-Taeen mukaan iskussa häviää ”tavalliset kansalaiset kaikkialla maailmassa” sekä pakolaiset ja muslimit, joista valtaosa on itse terrorismin uhreja.

Al-Taee työskentelee Irak-asiantuntijana Martti Ahtisaaren perustamassa Crisis Management Initiative-järjestössä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme