Mainos
Mainos

Irak-asiantuntijalta uhkaava arvio Isisistä: Iskee vielä useasti ennen katoamistaan

Asiantuntijan arvion mukaan äärijärjestö Isis on häviämässä taistelun Irakista vuoden loppuun mennessä, ainakin maantieteellisesti.

Tämä ei kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että järjestön aiheuttama vaara olisi ohi.

– Isis tulee todennäköisesti iskemään ja yllättämään vielä monta kertaa Irakissa monella alueella, jopa etelässä. Erityisesti Bagdad on edelleen vaarassa, sanoo Irak-asiantuntija, projektipäällikkö Hussein Al-Taee CMI:stä.

Iskut eivät kuitenkaan välttämättä rajoitu vain Irakiin, vaan Isis haluaa kääntää katseen koko maailmaan.

– Todennäköisesti Isis haluaa muuttua enemmän Al-Qaidan näköiseksi järjestöksi, joka on yllättävä ja monimuotoinen. Se haluaa olla sellainen järjestö, joka pystyy iskemään kaikkialle maailmaan.

Tällä hetkellä Isis on ahtaalla. Al-Taee näkee syyksi sen, että esimerkiksi Turkki ja Venäjä ovat ottaneet järjestön nitistämisen asiakseen.

– Sen rahahanat ovat nyt suhteellisen kiinni tässä vaiheessa. Sen logistiikka ei enää toimi samalla tavalla kuin ennen, ja tässä Turkilla ja Venäjällä on ollut hyvä rooli. 

Toisaalta iskut Isisiä vastaan saattavat myös nostaa sen kannatusta, ainakin hetkellisesti.

– Kansainvälisesti nyt on tehty päätös iskeä Isisiä astaan niin vahvasti kuin mahdollista. Iskut ovat lisänneet jonkin verran sen kannatusta, mutta sekin saattaa muuttua, jos Isis iskee uudelleen siviilikohteisiin.

Vaarana on, että samalla kun "vanha" Isis on häviämässä, se muuttuu toisenlaiseksi järjestöksi. 

– Viimeisin tieto on se, että Isis luo uutta nahkaa. 

Jatkuvasti satunnaisia iskuja

Suomessa on tuhansia irakilaisia turvapaikanhakijoista, joista valtaosa todennäköisesti palautetaan takaisin kotimaahansa. Itsekin irakilaistaustainen Al-Taee ei näe mitään aluetta Irakissa kovinkaan turvallisena. 

– Poliittinen tilanne on niin epävakaa tällä hetkellä, että mistään Irakin kolkasta ei voi sanoa, että se olisi täysin vakaa tai rauhallinen. Kaikkialla Irakissa, erityisesti Bagdadin pohjoispuolella ja sunnialueilla lännessä, on edelleen sota käynnissä. Satunnaisia iskuja tapahtuu jatkuvasti, hän sanoo.

– Näin ollen ne ihmiset, jotka palautetaan näille alueille, ovat todennäköisesti jopa hengenvaarassa.

Katso koko SuomiAreenan ohjelma ja kaikki puhujat osoitteesta suomiareena.fi

Torstain suorat verkkolähetykset: 

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme