Mainos
Mainos

Irak kutsui asetarkastusten johtajat Bagdadiin

Irak on kutsunut YK:n asetarkastusten johtajat Hans Blixin (kuvassa)ja Mohamed ElBaradein Bagdadiin niin pian kuin mahdollista selvittämään jäljellä olevia aseidenriisuntakysymyksiä, kertoivat Irakin viranomaiset tänään.

Irak on antanut YK:n asetarkastajille uuden luettelon tiedemiehistä, jotka ovat työskennelleet kemiallisten aseiden ohjelmien parissa, kertoi YK:n tiedottaja Hiro Ueki. Heitä on luettelossa 183. Kutsun esitti kenraali Amer al-Saadi kirjeitse, kertoi Irakin ulkoministeriön edustaja.

Vierailun tarkoituksena olisi Saadin mukaan "selvittää keinoja, joilla yhteistyötä Irakin ja asetarkastajien välillä joudutettaisiin varsinkin kysymyksissä, joita asetarkastajien johtajien mielestä ei vielä ole ratkaistu". Yhdysvallat ja Britannia ovat vaatineet, että Irakin on maanantaihin mennessä osoitettava, että se on tuhonnut kaikki joukkotuhoaseensa.

YK:n asetarkastajien johtaja Blix on tänään vastaanottanut Irakilta selvityksen VX-hermokaasuista, jotka Irak kertoi hävittäneensä 12 vuotta sitten.

Raportti on kirjoitettu puoliksi englanniksi ja puoliksi arabiaksi. -Osa raportista pitää kääntää, ja vasta sitten pääsemme tutkimaan sen sisältöä, kertoi Blixin edustaja Ewen Buchanan.

Irakin ulkoministeriön edustaja kertoi raportin sisältävän analyysitulokset niistä kemiallisten aineiden määrästä, jotka tuhottiin kaksitoista vuotta sitten.

Diplomaatin mukaan Blixille toimitettua "VX:n ja koliinin kohtalo maaperässä" -nimistä raporttia seuraa lähipäivinä toinen selvitys koskien pernaruttoa.

Irak: VX-hermokaasu- ja pernaruttovarastot tuhottu

Irak kertoo tuhonneensa kaikki tappavat VX-hermokaasu- ja pernaruttovarastonsa.

Irakin YK-lähettiläs toivoo Irakin valmisteleman raportin todistavan YK:lle, että Irak toimii täydessä yhteistyössä asetarkastajien kanssa. -Raportti antaa luotettavat todisteet siitä, että meillä ei ole enää näitä aineita ja, että me olemme tuhonneet ne, Irakin YK-lähettiläs Mohammed Aldouri sanoi.

Irakin piti toimittaa yli 30-sivuinen raporttinsa kadonneista VX-hermokaasu ja pernaruttovarastoistaan eilen YK:lle. Aldourin mukaan raportti ei kuitenkaan vielä perjantaina ollut vastaanotettu New Yorkissa.

Aldourin mukaan asetarkastajat eivät vielä ole olleet vakuuttuneita. Mutta Irak yrittää parhaansa vakuuttaa Unmovicin, että kaikki kemialliset ja biologiset aseet on tuhottu. -Meillä on yhä toivoa, koska diplomaattinen tie on vielä avoinna ja Irak tekee yhteistyötä niin hyvin kuin se osaa, Aldouri sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme