Mainos
Mainos

Irak lupasi vapauttaa 2500 vankia

Pääministerin mukaan vapautettavia vastaan ei ole todisteita tai heidät on vangittu virheellisin perustein.

Irakissa vapautetaan 2500 vankia, maan tuore pääministeri Nuri al-Maliki on ilmoittanut tänään yllättäen. Hänen mukaansa ensimmäiset 500 vankia vapautetaan jo huomenna.

Päätöksellä Maliki pyrkii edistämään kansallista sovintoa ja saamaan sunnikapinalliset taltutettua. Vangittuna on useita sunneja.

Malikin mukaan vapautettavia vastaan ei ole todisteita tai heidät on vangittu virheellisin perustein. Heitä on sekä Yhdysvaltojen että Irakin hallinnoimissa vankiloissa.

- Vapautettavat ovat ihmisiä, jotka eivät ole uskollisia Saddam Husseinille, terroristeja tai ketään, joilla on irakilaisten verta käsissään, Maliki sanoo.

Irakissa on vangittuna lähes 29 000 ihmistä viime kuussa julkaistun YK:n ihmisoikeusraportin mukaan. Mukana luvussa on 5000 sisäministeriön pidättämää ihmistä.

Irakin hallitusneuvottelut yhä jumissa

Malikin ilmoitus tuli kesken jumiutuneiden hallitusneuvotteluiden. Sisä- tai puolustusministereitä ei ole vieläkään nimetty, vaikka hallitus vannoi virkavalansa yli kaksi viikkoa sitten.

Moni ei usko, että hallitus olisi pitkäikäinen. Nimettöminä pysyttelevien poliittisten lähteiden mukaan Malikin kilpakumppanit shiialiittoumassa olisivat asettuneet esteeksi ministerien nimeämisessä.

Salkut olisi saatava kiireesti jaettua, jotta ministerit voisivat puuttua kaduilla vallitseviin väkivaltaisuuksiin. Uusin todiste niistä saatiin tänään, kun yhdeksän päätä löydettiin Bagdadin pohjoispuolelta.

Poliisi kertoi niiden olleen pahvilaatikoissa. Löydös oli jo toinen samanlainen alueella muutaman viime päivän aikana.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme