Mainos
Mainos

Irak: Ohjusiskut Basraan vaativat lukuisia uhreja

Irak sanoo useiden ihmisten kuolleen ja haavoittuneen Basran alueelle tehdyissä ohjusiskuissa. Yhdysvallat puolestaan ilmoitti tulittaneensa pelkästään Irakin ilmatorjunta-asemia maan etelä- ja pohjoisosissa.

Irakin mukaan Yhdysvallat ja Britannia tekivät kaksi erillistä ohjusiskua eteläiseen Basran kaupunkiin. Irakin mukaan hyökkäyksissä on kuollut ja haavoittunut useita ihmisiä. Britannia kiisti tiedot, kun taas Yhdysvallat ilmoitti tulittaneensa useita Irakin ilmatorjunta-asemia maan pohjois- ja eteläosissa.

Irakin virallinen uutistoimisto INA kertoi iltapäivällä, että "amerikkalaisten ja brittihyökkääjien koneet jatkavat ilmaiskujaan Basran alueen asuinkortteleihin ja taloudellisiin kohteisiin". INA:n mukaan myös toinen pommitusaalto vaati siviiliuhreja.

Ensimmäinen, varhain tänään ammuttu ohjus osui irakilaisten mukaan myös asuinalueelle Basrassa. Se surmasi ja haavoitti siviilejä, kertoi uutistoimisto INA. Irak ei maininnut mitään amerikkalaisten ilmoittamista iskuista Pohjois-Irakissa.

Yhdysvallat vastasi "provokaatioon"

Yhdysvaltain puolustusministeriö ei vahvistanut tietoa toisesta Basran alueen ohjusiskusta, mutta kertoi, että Irakin eteläisellä lentokieltoalueella oli taisteluita varhain tänä aamuna "provokaation" seurauksena. Ministeriön mukaan amerikkalaiskoneet iskivät tänään myös kolmeen Irakin ilmatorjunta-asemaan maan pohjoisosassa jouduttuaan Irakin ilmatorjunnan "lukitsemiksi".

Persianlahden sotatoimista vastaava Yhdysvaltain komentokeskus ilmoitti, että kaksi Tomcat- ja Hornet-hävittäjää oli tulittanut Irakin ohjusasemia eteläisellä lentokieltoalueella varhain tänään sen jälkeen kun irakilaiset MiG-21-hävittäjät olivat uhmanneet lentokieltoa ja uhanneet amerikkalaisten partiolentoja. Komentokeskuksen edustaja Mark Samisch ei voinut vahvistaa tietoja irakilaisista siviiliuhreista. Hänen mukaansa amerikkalaishävittäjät palasivat tulituksen jälkeen vahingoittumattomina Carl Vinson -lentotukialukselle. Basra sijaitsee noin 500 kilometriä etelään Irakin pääkaupungista Bagdadista.

Yhdysvallat ja Britannia valvovat keskinäisen sopimuksen mukaan, ettei Irak uhmaa maan pohjois- ja eteläosiin julistettuja lentokieltoalueita.
(STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme