Mainos
Mainos

Irak-päätöslauselmaehdotusta arvostellaan

Muutosehdotuksissa vaaditaan selkeitä määräyksiä valtasuhteista Irakissa.

Useat turvallisuusneuvoston jäsenmaat ovat arvostelleet Yhdysvaltain ja Britannian ehdottamaa Irak-päätöslauselmaa. Turvallisuusneuvosto on käynyt maanantaista alkaen keskusteluja päätöslauselmaehdotuksesta.

Kiina esitti eilen illalla oman ehdotuksensa päätöslauselmaa tehtävistä muutoksista. Kiina tukee Ranskan, Saksan ja Venäjän aiemmin tekemiä muutosehdotuksia. Muutosehdotuksissa vaaditaan selkeitä määräyksiä Irakin viranomaisten ja ulkomaisten joukkojen valtasuhteista.

Yhdysvaltain ja Britannian päätöslauselmaehdotusta on arvosteltu etenkin siitä, ettei siinä määritellä lainkaan takarajaa, johon mennessä ulkomaiset joukot lähtisivät Irakista. Ehdotuksen mukaan Irakissa nykyisin olevista miehitysjoukoista tulee Yhdysvaltojen johtama monikansallinen joukko sen jälkeen, kun valta Irakissa siirtyy kesäkuun lopussa Irakin väliaikaiselle hallitukselle.

Yhdysvallat ja Britannia haluavat turvallisuusneuvoston päätöslauselman avulla kytkeä YK:n ja kansainvälisen yhteisön Irakin poliittisen tilanteen vakauttamissuunnitelmiin.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme