Mainos
Mainos

Irak: Taistelu Fallujasta on alkanut – "Jos et pääse pois kaupungista, nosta valkoinen lippu"

Irakin pääministeri Haider al-Abadi on julistanut, että armeija hyökkää Fallujaan kaupungin valloittamiseksi ISIS:iltä. Suomalaisasiantuntijan mukaan tehtävä on vaikea.

– Nollahetki vapautukselle on tullut. Suurvoiton hetki on lähellä ja Daeshilla (ISIS) ei ole muuta vaihtoehtoa kuin paeta, pääministeri sanoi myöhään sunnuntai-iltana televisiossa ja Twitterissä.

Hänen mukaansa taisteluun osallistuvat armeija, poliisi, terrorismin vastaiset joukot, paikalliset taistelijat ja shiamuslimiesta koostuvat taistelijayksiköt. Irak ei käytä sunnimuslimitaistelijoita, koska ISIS on sunnilainen. 

Yhdysvaltain johtaman liittouma antaa ilmatukea.

Falluja on pitkään ollut sunnijihadistien linnake ja se oli ensimmäinen kaupunki, joka joutui ISIS:in valtaan tammikuussa 2014, puoli vuotta ennen kuin ISIS julisti suuria osia Irakista ja Syyriasta käsittävän niin sanotun kalifaattinsa. 

Irakin joukot ovat piirittäneet Fallujaa viime vuodesta ja ISIS on puolestaan estänyt siviilejä poistumasta sieltä useiden kuukausien ajan. Piiritys on johtanut kovaan lääke- ja ruokapulaan.

Valkoinen lippu

Falluja sijaitsee noin 50 kilometriä pääkaupungista Bagdadista länteen. Se on Irakin ykköstien varrella, tien, joka johtaa Jordanian rajalle. Saman tien varrella Fallujasta länteen on myös Ramadin kaupunki, jonka Irak vapautti ISIS:iltä alkuvuodesta.

Fallujassa arvellaan olevan 75 000 siviiliä, kun ennen sotia siellä asui 300 000.

Irak varoitti siviilejä Fallujassa tulevista sotatoimista viikonloppuna ja kehotti poistumaan kaupungista jos mahdollista. Sinne jäävien tulisi nostaa valkoinen lippu ja pysyä poissa ISIS:n toimipisteistä ja julkisilta kokoontumispaikoilta.

Irakin mukaan kuitenkin vain harvat ovat päässeet lähtemään.


Tykkitulta yöllä

Ensimmäiset sotatoimet alkoivat jo yöllä. Kaupungin keskustaan kohdennettiin tykkitulta ja ilmaiskuja mutta ne laantuivat aamulla.

Valtion televisio näytti kuvaa tulituksesta ja panssariajoneuvoista kaupungin laidoilla sekä perheestä, joka heilutti valkoista lippua ajoneuvosaattueen mennessä ohi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan irakilaisjoukot eivät vielä aamulla olleet edenneet itse kaupunkiin.

Voitto vielä kaukana

Ramadin vapautus oli Irakin asevoimien ensimmäinen merkittävä voitto ISIS:iä vastaan.

Irak on sanonut tavoittelevansa ISIS:n nujertamista vielä tänä vuonna ja tärkeä etappi siihen olisi pohjoisen Mosulin takaisinvaltaus.

Amerikkalaislähteiden mukaan ISIS:in kerrotaan polttaneen muutamia taistelijoitaan elävältä Ramadin puolustuksen epäonnistuttua, ja Mosulin uskotaan olevan elämän ja kuoleman kysymys järjestölle.

Irakin asevoimat ovat kuitenkin hajanaiset ja niiden taistelumoraali on ollut kyseenalainen. Joukot käytännössä pakenivat ja jättivät aseensa ISIS:ille sen vallatessa laajoja alueita pääkaupungin länsi ja pohjoispuolilla kaksi vuotta sitten.

Tutkijaupseeri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo, että Irak tähtää Fallujan operaatiolla ensin pääkaupungin ympäristön rauhoittamiseen.

– Joukkojen sitominen Fallujaan on pois Mosulista. Falluja on sotilaallisesti erittäin haastava, sillä se on ollut ISIS.illä pitkään ja se on varmasti linnoitettu ja ansoitettu. Jos Irak onnistuisi siellä, se myös pystyisi osoittamaan, että ISIS voidaan nujertaa ja se olisi poliittisesti tärkeää, Paronen sanoo.

– Irakin tavoite ISIS:in nujertamisesta vielä tänä vuonna tuntuu kuitenkin siltä, että on luvattu vähän liikoja.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme