Mainos
Mainos

Irakin armeijalta ryövätty miljardi dollaria

Valtaosa rahoista on kulunut hämäriin aseostoihin Puolasta ja Pakistanista.

Irakin puolustusministeriön kassasta on ryövätty miljardi dollaria, brittilehti Independent kertoo verkkosivullaan. Lehden tietojen mukaan suurin osa armeijan koulutukseen ja varustamiseen varatuista rahoista on kadonnut ulkomaille.

Irakin valtiovarainministerin Ali Allawin mukaan kyseessä saattaa olla yksi historian suurimmista varkauksista.

Valtaosa rahoista kului hämäriin aseostoihin Puolasta ja Pakistanista. Sopimuksia ei kilpailutettu, ja rahat maksettiin pikaisesti suoraan ministeriön tililtä keskuspankista.

Uudenaikaisen kaluston sijaan Irakin armeija sai aseita, jotka ovat pelkkää "museotavaraa". Lehti mainitsee panssariajoneuvot, jotka ovat niin huonoja, että niiden panssaroinnin lävistää vanhalla AK-47-rynnäkkökiväärillä sekä kalliit amerikkalaiskonepistoolit, jotka osoittautuivat halvoiksi egyptiläisiksi kopioiksi.

Independentin mukaan moni irakilainen sotilas ja poliisi on saanut surmansa heikon varustuksen vuoksi. Bagdadissa sotilaat ja poliisit ajavat usein vailla suojaa avolava-autoissa, ja pommien purkajat ovat jo kuukausia tehneet työnsä ilman luotiliivejä.

Irakin pääministeri Ibrahim Jaafari sai lehden tietojen mukaan tiedon rahojen katoamisesta jo viime keväänä, mutta summan suuruus on paljastunut asteittain.

Independent syyttää Yhdysvaltain Bagdadissa olevia viranomaisia ja upseereita laiminlyönnistä ja huomauttaa, että Yhdysvallat ja Britannia pitävät tärkeänä Irakin armeijan vahvistamista, jotta miehitysjoukot voidaan vetää maasta pois.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme