Mainos
Mainos

Irakin asevoimat hajotetaan

Yhdysvallat hajottaa Irakin armeijan sekä lakkauttaa Saddam Husseinin hallinnon rippeet. Päätös merkitsee potkuja noin 400 000 työntekijälle, joista sotilaita on liki 300 000. Asevoimien tilalle aiotaan muodostetaan myöhemmin uusi armeija.

Yhdysvaltain Irakin väliaikaishallinnon johtoon nimittämä Paul Bremer ilmoitti tänään, että Irakin asevoimat, Saddam Husseinin hallinnon muut turvallisuusrakenteet ja tiedotusministeriön organisaatio on määrätty hajotettavaksi. Määräyksellä hajotettiin myös puolustusministeriön rakenteet ja Saddam Husseinin eliittijoukko, tasavaltalaiskaarti.

Bremer ilmoitti samalla, että asevoimien tilalle muodostetaan ei-poliittinen armeija.

-Suurinta osaa näistä (elimistä) ei korvata, sillä niillä ei ole paikkaa vapaassa yhteiskunnassa, sanoi nimettömänä pysytellyt länsiliittoutuman virkamies.

Arviolta 300 000 sotilasta ja noin 2 000 tiedotusministeriön työntekijää joutuu määräyksen nojalla työttömäksi. Jo torstaina liittoutuma määräsi noin 200 000 Irakin hallitsevan Baath-puolueen täysjäsentä antautumaan.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme