Mainos
Mainos

Ääri-islamistinen järjestö kylvää pelkoa Irakissa

Ääri-islamistiset sunnikapinalliset ovat ilmoittaneet suuntaavansa kohti Irakin pääkaupunkia Bagdadia.   

Ääri-islamistinen Isis-järjestö valtasi aiemmin tällä viikolla muun muassa Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin. Irakin armeijan kerrottiin pommittaneen kaupunkia. Sadattuhannet siviilit ovat paenneet taisteluita.   

Syyriassa ja Irakissa toimivaa Isistä kuvataan brutaaliksi järjestöksi. Terrorismin tutkimukseen erikoistunut kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo, että Irakin tilanne on lähellä sisällissotaa. Isis on vahvistunut taistelukokemuksensa ja Irakin armeijan heikkouden vuoksi.  

-Armeijalla on vähän taistelukokemusta ja sen tappiot ovat heikentäneet uskoa menestymismahdollisuuksin.  

"USA tuskin sekaantuu"  

Esimerkiksi Venäjä on syytellyt konfliktin syventymisestä Yhdysvaltain hyökkäystä Irakiin vuonna 2003. Kun Saddam Hussein kaatui, valtaan nousi Yhdysvaltain tukema shiiahallitus, mitä vastaan äärisunnalainen Isis nyt taistelee.   

-Sunnien ja shiiojen vastakkainasettelu on ilmiö, joka tulee Lähi-idän konfliktien kyljessä. Yhdysvaltain invaasio ei ole pohjimmainen syy vastakkainasetteluun, Teirilä sanoo.  

Vuonna 2013 levottomuudet kiihtyivät, kun sunnit aloittivat mielenosoitukset.  

-Kun Saddam oli vallassa, sunnivähemmistö hallitsi shiiaenemmistöistä maata. Siksi oli oletettavaa, että jonkinlainen vastareaktio vallan vaihtumiseen syntyy.  

Irak on pyytänyt Yhdysvalloilta apua Isiksen kukistamisessa. Teirilä arvioi, että Yhdysvalloilla on hyvin korkea kynnys lähettää joukkoja alueelle.   

-Tuki lienee aluksi rahallista ja asevoimien kouluttamista.  

Yhdysvallat on kuitenkin ilmoittanut, että se ei aio sulkea pois mitään vaihtoehtoa Irakin suhteen.

Presidentti Barack Obaman mukaan Yhdysvallat haluaa varmistaa, etteivät islamistit saa jalansijaa Irakissa.  

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen sanoo, ettei Natolla ole roolia Irakin kriisissä.   

Isiksen taisteluihin Syyriassa on osallistunut ainakin 3000 länsimaista taistelijaa. Teirilän mukaan heitä voi lähteä myös Irakiin.  

-Se, että järjestö toimii kahden maan alueella, helpottaa tilannetta niin, että myös Irakiin saattaa nopeasti valua enemmän taistelijoita.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme