Mainos
Mainos

Irakin ja YK:n aseneuvottelut alkoivat

Irakin ulkoministeri Naji Sabri ja YK:n pääsihteeri Kofi Annanin keskusteluja YK:n asetarkastusten aloittamisesta uudelleen on luonnehdittu rakentaviksi.

Iran ja YK

Irakin ulkoministerin Naji Sabrin ja YK:n pääsihteerin Kofi Annanin keskustelut YK:n asetarkastajien paluusta alkoivat "myönteisessä ja rakentavassa" hengessä, kertoi Sabri illalla.

Irakin ulkoministeri tapasi Annanin YK:n päämajassa New Yorkissa. Tapaamisen taustalla olivat muun muassa Yhdysvaltain uhkaukset ryhtyä sotilaallisiin toimiin Irakia vastaan.

Sabri poistui hymyillen ensimmäisestä tapaamisesta, joka oli puoli tuntia suunniteltua lyhyempi. Pääsihteeri Annanin tiedottaja kertoi, että keskustelut pääsivät hyvään alkuun ja että niissä voitiin keskittyä olennaiseen. Neuvotteluja jatketaan seuraavan kerran huhtikuussa.

Annan oli ennen tapaamista kertonut toimittajille, että ystävällismieliset hallitukset ovat "havainneet jonkinlaista joustavuutta Irakin taholta". Toisin kuin Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell, Annan sanoi, että Irakin vastaisten pakotteiden purkamisesta olisi keskusteltava, jos Irak on halukas suostumaan YK:n turvallisuusneuvoston vaatimuksiin.

Oppositiojohtaja tyrmäsi neuvottelut ajanhukkana

YK:n asetarkastajat poistuivat Irakista joulukuussa 1998, ennen Yhdysvaltain ja Britannian pommituksia, eikä heitä ole sen jälkeen päästetty palaamaan. Aseasiantuntijat haluavat nyt selvittää, onko Irak jatkanut joukkotuhoaseiden kehittämistä ja hankkimista.

Huomattava irakilainen oppositiojohtaja tyrmäsi tänään YK:n ja Irakin aseneuvottelut ajanhukaksi. Lontoossa päämajaansa pitävän Irakin kansalliskongressin (INC) johtajan Ahmed Chalabin mukaan nämä neuvottelut eivät auta Irakin kansaa.

- Saddam haluaa pitää joukkotuhoaseet. Hän ei luovu niistä, hän piilottelee ja valehtelee ja pettää ja teeskentelee ja saa YK:n taipumaan, Saksassa vierailulla ollut Chalabi sanoi.

Oppositiojohtaja pyysi Yhdysvalloilta apua Saddam Husseinin kukistamiseksi ja Irakin kansan vapauttamiseksi. Hän asettui tukemaan samantyyppisiä toimia, joilla Taleban-liike kukistettiin Afganistanissa: Yhdysvaltain ilmavoimien iskuja täydensivät maassa taistelleet paikalliset joukot. Samalla Chalabi varoitti, että Saddam saattaa suunnitella joukkotuhoaseiden käyttämistä Israelia vastaan.

- Saddamilla on tavoite: hän haluaa jäädä historiaan nykypäivän Saladinina. Hän uskoo, että jos hän voisi tappaa satojatuhansia israelilaisia päivässä tai parissa, se olisi Israelin valtion loppu, Chalabi huomautti.

Saladin johti muslimit voittoon kristittyjä ristiretkeläisiä vastaan 1100-luvulla Palestiinassa.

Irak valmistautuu USA:n iskuihin

Irakin varapääministerin Tareq Azizin mukaan presidentti Saddam Hussein on johtanut tällä viikolla kahta kokousta, joissa on käsitelty valmistautumista Yhdysvaltain mahdolliseen sotilasiskuun.

- Olemme valmistautuneet kaikilla tarvittavilla tavoilla, Aziz kertoi libanonilaisille poliitikoille ja liikemiehille myöhään eilen. Hän ei kertonut yksityiskohtia valmistautumisesta, mutta mainitsi, että hallitus käsitteli eilen asiaa useita tunteja.

Irakia on arveltu Yhdysvaltain seuraavaksi kohteeksi terrorismin vastaisessa sodassa sen jälkeen kun presidentti George W. Bush viime kuussa nimesi Irakin, Iranin ja Pohjois-Korean "pahuuden akseliksi".

- Yhdysvallat uhkaa Irakia uudella hyökkäyksellä. Tämä hyökkäys on mahdollinen, Aziz sanoi.

Britannian pääministeri Tony Blair viestitti eilen selvästi, että Irakin vastaiset toimet ovat lähellä. Saddam Husseinin ei tulisi aliarvioida kansainvälisen yhteisön päättäväisyyttä estää häntä kehittämästä ja käyttämästä joukkotuhoaseita, Blair kirjoitti Daily Express -lehdessä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 7.3.2002)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme