Mainos
Mainos

Irakin joukkotuhoaseiden hävittämisessä ei edistytä

Irak on rikkonut YK:n kanssa solmimansa sopimuksen, jonka mukaan Irakin olisi kerrottava yksityiskohtaisesti biologisten aseiden varusteluohjelmastaan. Näin sanoi YK:n asetarkastuskomission johtaja Richard Butler viikonvaihteessa.

Irakilla on ollut kuluneen kuukauden aikana tilaisuus antaa täydellinen selvitys ohjelmistaan biologisten aseiden valmistamiseksi, Butler sanoi australialaisen The Age -lehden haastattelussa. Irak ei ole kuitenkaan käyttänyt tilaisuutta hyväkseen, Butler huomautti. Butler on australialainen diplomaatti, joka johtaa Irakin aseidenriisuntaa tutkivaa YK:n erityiskomissiota. Komission tuorein selonteko esitetään turvallisuusneuvostolle ensi torstaina. Komission ei uskota nytkään suosittavan vuodesta 1990 voimassa olleiden pakotteiden lopettamista Irakia vastaan. Pakotteet on määrä purkaa vasta kun asetarkastajat ovat todenneet, että Irak on hävittänyt joukkotuhoaseensa.

Butler sanoi olevansa turhautunut, koska Irak ei ole suostunut yhteistyöhön YK:n asetarkastajien kanssa senkään jälkeen kun YK:n pääsihteeri Kofi Annan pääsi tarkastuksista uuteen yhteisymmärrykseen Irakin kanssa helmikuussa. Annanin neuvottelumatka Irakiin esti tuolloin Yhdysvallat aloittamasta pommitusiskuja Irakia vastaan. Irak on Butlerin mukaan antanut hajatietoja aseohjelmistaan ja sallinut asetarkastajien tutkia irakilaisia laitoksia aiempaa paremmin. Mutta toisaalta Irak on johdonmukaisesti kieltäytynyt antamasta asetarkastajille tietoja ja aineistoa, joiden perusteella voitaisiin tarkistaa irakilaisten ilmoitukset aseriisuntatoimistaan.

Ennakkotietojen mukaan Butlerin johtama komissio sanoo uudessa selonteossa, että asetarkastuksissa ei ole tapahtunut juuri minkäänlaista edistystä puolen vuoden kuluessa. Irakin esittämät tiedot ovat olleet selonteon mukaan "täysin epätyydyttäviä".

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme