Mainos
Mainos

Irakin joukot etenevät kohti Mosulia – taistelusta odotetaan pitkää ja vaikeaa

Irakin hallituksen joukot ovat tänään edenneet kohti Mosulia kahdesta suunnasta, ilmoittivat irakilaisviranomaiset.

Yhdysvaltojen mukaan irakilaisjoukot näyttävät etenevän odotettua nopeammin, mutta taistelusta voi tulla pitkä ja vaikea. Amerikkalaiset arvioivat, että Mosulissa on jäljellä vielä 3500–4000 äärijärjestö Isisin taistelijaa. Irak on lähettänyt taisteluun jopa 30 000 sotilasta.  

Hyökkäykseen ovat Turkin pääministeri Binali Yildirimin mukaan liittyneet myös Turkin ilmavoimat.

Mosulin tulevaisuudesta järjestetään kokous torstaina Pariisissa, ilmoitti Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault.

Unicef: Lapsia hengenvaarassa

YK:n lastenjärjestö Unicef varoittaa, että Irakin Mosulissa on lähiviikkojen valtausoperaation aikana hengenvaarassa yli puoli miljoonaa lasta ja heidän perhettään. Unicefin mukaan lapset ovat vaarassa jäädä ristituleen tai taistelevien osapuolten väliin tai he joutuvat pakenemaan taisteluja. 

– Mosulin lapset ovat jo kärsineet hirvittävästi kahden viime vuoden aikana, sanoi Unicefia Irakissa edustava Peter Hawkins

Unicef on järjestänyt vettä, suihkuja ja vessoja yli 150 000 ihmiselle. Se pyrkii tavoittamaan yli 350 000 ihmistä lähiviikkona. Mosulin lapsille yritetään myös järjestää rokotuksia poliota ja tuhkarokkoa vastaan. 

– Työskentelemme kellon ympäri varmistaaksemme, että Unicef pääsee auttamaan lapsia, Hawkins sanoi. 

Unicef kehottaa taistelujen osapuolia suojelemaan lapsia ja kunnioittamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta, jotta lapset ja heidän perheensä selviytyvät taisteluista. 

Irakin hallitus ilmoitti eilen aloittaneensa hyökkäyksen vallatakseen Mosulin Isisiltä. Kaupungissa asuu arviolta ainakin miljoona ihmistä ja se on Isisin viimeinen merkittävä tukikohta Irakissa. Jos Isis saadaan ajettua pois Mosulista, jää sille viimeiseksi merkittäväksi tukikohdaksi Syyrian Raqqa.

Euroopan valmistauduttava

EU:n turvallisuusasioista vastaava komissaari Julian King varoittaa, että Euroopan on valmistauduttava Irakin Mosulista pakenevien jihadistien tuloon. King sanoo saksalaiselle Die Welt -lehdelle, että Mosulin valtaus voi ajaa äärijärjestö Isisin taistelijoita palaamaan Eurooppaan.

Kingin mukaan jo kourallinen jihadisteja voi aiheuttaa Euroopassa vakavan uhan. Samalla hän kuitenkin varoitti pitämästä jokaista pakolaista potentiaalisena terroristina. Se hyödyttää vain Isisiä, hän sanoi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme