Mainos
Mainos

Irakin korkein oikeus jäädytti kurdien itsenäisyysäänestyksen – nyt tutkitaan, onko äänestys perustuslain vastainen

Irakin korkein oikeus on keskeyttänyt Kurdistanin itsenäisyysäänestyksen järjestämisen. Ei-sitova kansanäänestys oli määrä järjestää viikon päästä.

Oikeus kertoo päättäneensä asiasta sen jälkeen, kun se oli "tarkastellut kansanäänestyksen keskeyttämispyyntöjä". Oikeuden edustaja Ayas al-Samouk kertoo, että useita valituksia oli tullut.

– Korkein oikeus on antanut määräyksen kansanäänestyksen keskeyttämisestä siihen asti, että se tutkii vastaanottamansa valitukset äänestyksen perustuslain vastaisuudesta, sanotaan oikeuden tiedotteessa.

Parlamentin lähteen mukaan ainakin kolme lainsäätäjää valitti äänestyksestä.

Irakin keskushallinto sekä myös Iran ja Turkki ovat vastustaneet ajatusta kurdien itsenäisyydestä. Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu on sanonut, että Irakin kurdien kansanäänestys itsenäisyydestä voi johtaa jopa sisällissotaan.

Turkin ja Iranin on arvioitu pelkäävän, että Irakin kurdien itsenäistymisaikeet antavat puhtia myös maiden omien kurdivähemmistöjen itsenäistymispyrkimyksille.

Myös Yhdysvallat ja YK ovat kehottaneet kurdeja perumaan kansanäänestyksen ja sopimaan erimielisyydet Bagdadin kanssa. Valkoinen talo on varoittanut, että äänestys häiritsee yrityksiä tasapainottaa alueen tilannetta ja kamppailua äärijärjestö Isisiä vastaan.

Ainoastaan Israel on tukenut avoimesti kurdien itsenäisyyssuunnitelmia.

Irakin Kurdistanin autonomisen alueen johtajan Massud Barzanin mukaan itsenäisyyttä kannattavan puolen voitto ei aiheuttaisi välitöntä itsenäisyysjulistusta, vaan laukaisisi "vakavat keskustelut" Bagdadin kanssa.

Britannian puolustusministeri Michael Fallon sanoi yrittävänsä suostutella Barzanin jättämään äänestyssuunnitelmat. Irakissa vierailulla olevan Fallonin on määrä tavata Barzan tänään.

– Me olemme sitoutuneet Irakin yhtenäisyyteen. Työskentelemme YK:n kanssa, jotta kansanäänestykselle saataisiin toinen vaihtoehto, Fallon sanoi tiedotustilaisuudessa Bagdadissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme