Mainos
Mainos

Irakin öljynvientikiista jatkuu

Erimielinen YK:n turvallisuusneuvosto on jatkanut Irakille myönnettävää öljynmyyntilupaa vain viikolla. Neuvosto päätti asiasta myöhään eilisiltana Suomen aikaa äänin 11-0. Kiina, Venäjä, Ranska ja Malesia pidättäytyivät äänestämästä. Irak torjuu YK:n päätöksen, jonka tarjoama aika on sen mielestä liian lyhyt ja siten täysin hyödytön.

Öljynmyyntiohjelma on aiemmin sallinut talouspakotteiden kohteena olevan Irakin myydä öljyä noin 31 miljardin dollarin arvosta puolivuotisjakson aikana. Myynnistä saatujen rahojen käyttö on rajoitettu elintarvikkeiden ja lääkkeiden hankkimiseen. Irak kuitenkin lopetti öljynviennin viime kuussa vastalauseena sille, että turvallisuusneuvosto oli jatkanut vientilupaa tuolloin vain kahdella viikolla.

Taustalla on Yhdysvaltain ja sen liittolaisten halu painostaa Irakia sallimaan uudelleen YK:n asetarkastajien työ Irakissa.
(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme