Mainos
Mainos

Irakin öljytoimitukset Turkkiin jatkuvat

Irak on päässyt jatkamaan öljytoimituksiaan Turkkiin, ilmoitti YK:n edustaja varhain tänään. Yhdysvallat pommitti sunnuntaina ja maanantaina Irakin öljylaitteistoja niin, että raakaöljyn pumppaus Irakista Turkkiin kulkevan putken kautta keskeytyi.

Britannian pääministeri Tony Blair sanoi eilen, että amerikkalaiskoneet olivat erehdyksessä katkaisseet Irakista Turkkiin kulkevan öljyputken. YK sai tiedon öljytoimitusten jatkumisesta Saybolt-yhtiön edustajilta. Yhtiö valvoo Irakissa niin sanottua öljyä ruoasta -sopimusta. YK:n kanssa tehdyn sopimuksen mukaan kauppasaartoon julistettu Irak saa viedä tietyn määrän öljyä vuodessa ulkomaille vastineeksi humanitaarisesta avusta.

Kiina moittii Yhdysvaltoja

Kiina vaatii Yhdysvaltoja ja Britanniaa lopettamaan ilmaiskut Irakiin. Kiinan uutistoimiston Xinhuan mukaan Kiinan edustaja esitti vaatimuksensa YK:n turvallisuusneuvoston suljetussa istunnossa eilen.

Kiinan edustaja Qin Huasun totesi kokouksessa, että Yhdysvaltain ja Britannian perustamat Irakin lentokieltoalueet ovat laittomia, koska ne eivät ole turvallisuusneuvoston hyväksymiä. Lisäksi Huasun viittasi pommitusten katkaisemiin öljyputkiin sanoen niiden haittaavan humanitaarisen avun toimittamista Irakiin. Irakilla on YK:n lupa viedä öljyä ulkomaille ja hankkia ruokaa sekä lääkkeitä öljystä saaduilla varoilla. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman lähteen mukaan Venäjä ja muutamat muut maat kannattivat Kiinaa, mutta asiasta ei tehty minkäänlaista päätöstä.
(STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme