Mainos
Mainos

Irakin pääministeri lupaa armahduksia kapinallisille

Armahduksia tarjotaan sellaisille kapinallisille, jotka eivät ole syyllistyneet rikoksiin. Sen sijaan veritekoihin osallistuneet joutuvat syytteisiin ja saavat rangaistuksensa.

Irakin pääministeri Nuri al-Maliki on esitellyt parlamentille kauan odotetun suunnitelman, jonka tavoitteena on kapinallisten hyökkäyksien lopettaminen ja eri kansanosien välisten väkivaltaisuuksien rauhoittaminen.

Malikin esittelemän 24-kohtaisen suunnitelman keskeisin sisältö on armahduksien tarjoaminen sellaisille kapinallisille, jotka eivät ole syyllistyneet rikoksiin. Sen sijaan veritekoihin osallistuneet joutuvat syytteisiin ja saavat rangaistuksensa.

Samalla kapinallisille tarjotaan osallisuutta poliittiseen toimintaan.

- Heille, jotka haluavat sovintoa, tarjoamme oliivipuun oksaa ja mahdollisuutta rakentaa maatamme. Väkivallassa pitäytyvät kohtaamme päättäväisyydellä suojellaksemme kansalaisia, Maliki tähdensi puheessaan parlamentille.

Suunnitelmassa luvataan myös muun muassa säännellä nykyistä paremmin etsintöjen ja ratsioiden tekemistä. Lisäksi Maliki lupaa tarkastella uudelleen lakeja, jotka kieltävät Saddam Husseinin aikaista Baath-puolueen hallintoa palvelleiden virkamiesten palkkaamisen armeijan tai valtion virkoihin.

Maliki ehdottaa myös erityisen neuvoston perustamista valvomaan kansallisen sovinnon ohjelman toteutusta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme