Mainos
Mainos

Irakin sisäpoliittinen tilanne kiristyi uhkaavasti

Irakissa sisäpoliittinen tilanne on kiristynyt uhkaavasti.

Maan pääkaupungissa Bagdadissa pääministerille uskollisia shiialaisia erikoisjoukkoja on siirretty strategisesti tärkeille alueille ja sisääntuloväylille. Asiasta kertovat uutistoimistoille turvallisuuslähteet.  

- Armeijan ja poliisin voimia on liikkeellä valtavasti, erityisesti vihreällä alueella, sanoi korkea-arvoinen poliisi AFP:lle viitaten tarkoin vartioituun alueeseen, jolla sijaitsevat maan tärkeimmät kohteet.  

Joukot ilmestyivät katukuvaan sen jälkeen kun pääministeri Nuri al-Maliki oli pitänyt keskiyöllä tiukkasävyisen televisiopuheen. Puheessaan hän ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle kaudelle laajasta painostuksesta huolimatta. Lisäksi hän syytti maan kurditaustaista presidenttiä Fuad Masumia perustuslain rikkomisesta.   

Yhdysvallat ilmoitti tilanteen kiristymisen jälkeen tukevansa presidentti Masumia.  

Useat tahot ovat vaatineet jyrkkänä pidetyn al-Malikin väistymistä sivuun. Hänen tilalleen toivotaan pääministeriä, joka saisi Irakin sunnit, kurdit ja shiiat taistelemaan yhdessä äärisunnalaista Isis-järjestöä vastaan.  

Poliittinen umpikuja on estänyt maata yhdistämästä voimiaan. Isis on valloittanut laajoja alueita Irakin pohjoisosissa ja etenemisellään horjuttanut maan hallitusta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme