Mainos
Mainos

Tänään julkaistava Irak-raportti kertoo tietoja Brittien ex-pääministeri Blairin toimista

Britanniassa julkistetaan tänään Irakin sotaa koskeva raportti. Entisen pääministerin Tony Blairin odotetaan saavan raportissa kovaa kritiikkiä osakseen.

Britannia lähti mukaan sotaan Yhdysvaltojen liittolaisena 2003, vaikka hyökkäyksellä ei ollut YK:n tukea. Irakista ei myöskään löydetty väitettyjä joukkotuhoaseita. Sodassa kuoli kymmeniätuhansia irakilaisia ja 179 brittisotilasta.

Raportin odotetaan tuovan lisävaloa muun muassa sille, oliko Blair sopinut sotaan lähdöstä Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kanssa jo etukäteen. Raportin myötä julkistettavien dokumenttien joukossa odotetaan olevan Blairin ja Bushin välistä kirjeenvaihtoa ja keskustelutallenteita. Britannian entinen Washingtonin-suurlähettiläs on kertonut, että sotaan lähtemisestä olisi sovittu niin sanotusti kahden kesken jo vuosi ennen virallista päätöstä sotaan lähdöstä.

Blair on kiistänyt syytteet.

Häntä on jo vaadittu syytteeseen osallisuudesta hyökkäykseen. Blair on myöntänyt jo aiemmin, että tiedustelutieto joukkotuhoaseista oli väärää ja kertonut ettei kadu Saddam Husseinin syrjäyttämistä.

John Chilcotin johtaman komission raportin valmistumiseen meni seitsemän vuotta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme