Mainos
Mainos

Irakin tilanne: Tuoko karmea kriisi veriviholliset samalle puolelle?

Tähän mennessä sadat tuhannet irakilaiset ovat jättäneet kotinsa armottomasta ideologiasta ja raa'asta väkivallasta tunnettujen sunnikapinallisten takia.

Sunnikapinallisia edustavan Isis-järjestön voittokulku ja eteneminen kohti pääkaupunki Bagdadia enteilee Irakin vakavinta kriisiä aikoihin.

Tilanne on niin huolestuttava, että se voi saada jopa poliittiset viholliset – naapurimaa Iranin ja Yhdysvallat – tekemään yhteistyötä.

– Jos Irakin hallitus pyytää apuamme, voimme auttaa Irakin kansaa taistelemaan terrorismia vastaan, Iranin presidentti Hasan Rouhani totesi tänään.

Rouhani ei poissulkenut mahdollisuutta toimia yhdessä USA:n kanssa.

– Voimme harkita sitä, jos USA alkaa taistella terroristiryhmiä vastaan Irakissa tai muualla.

Pitkä jääkausi

Rouhanin sanoilla voi olla enemmän merkitystä kuin miltä äkkiseltään kuulostaisi.

Iranin ja Yhdysvaltojen välillä on ollut vuosikymmeniä jää, jonka harva on uskonut murtuvan. Diplomaattiset suhteet ovat olleet heikot, ja esimerkiksi vuonna 2013 BBC:n tekemässä gallupissa 87 prosenttia amerikkalaisista näki Iranin negatiivisessa valossa.

Poliittiset kiistat ja ideologiset erot on kuitenkin ehkä pakko unohtaa taistelussa radikaaleja ääri-islamisteja vastaan.

Iranilla on läheiset suhteet shiiaenemmistöiseen Irakin hallitukseen, joka tuli valtaan sen jälkeen, kun sunnivähemmistöä edustanut presidentti Saddam Hussein syrjäytettiin. 

Läheisen liittolaisen auttaminen on shiiaenemmistöiselle Iranille tärkeää. Viimeisten 10 vuoden aikana Iranin johto on tehnyt paljon töitä, jotta Irakiin syntyisi naapurimaalle myönteinen hallitus. Katkeroituneet sunnikapinalliset uhkaavat tehdä tuon työn tyhjäksi.

Obaman vaikea päätös

Yhdysvaltojen asema on ristiriitainen. Sen jälkeen kun amerikkalaiset joukot poistuivat Irakista vuonna 2010, hajanaista maata on leimannut paheneva väkivalta.

Shiia- ja sunniryhmien riidat ovat ajautuneet pisteeseen, jossa Isisin kaltaisen liikkeen on ollut yllättävän helppo kerätä liittolaisia.

Presidentti Barack Obamalta odotetaan toimia terrorismin uhkaa ja Amerikkalaista unelmaa avoimesti vihaavia ääri-islamisteja vastaan. 

Toisaalta Yhdysvallat haluaa säilyttää suhteensa Saudi-Arabiaan, jolla on kylmät välit Iraniin ja sitä kautta Irakin hallintoon.

Vaihtoehtoja pohtiva Obama ilmoitti eilen, ettei USA lähetä Irakiin maajoukkoja. Persianlahdelle siirretään kuitenkin lentotukialus ja USA:n on kerrottu harkitsevan ilmaiskuja.

Iranin on väitetty jo lähettäneen joukkoja avuksi Irakiin, mutta virallisesti tiedot on kiistetty.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme