Mainos
Mainos

Irakissa syntynyt suomalaistutkija maahantulokiellosta: Viisaus vie lopulta voiton

Irakissa syntynyt, konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä työskentelevä suomalaistutkija Hussein al-Taee sanoo, ettei Yhdysvaltojen maahantulokielto kosketa häntä tunnetasolla. Hän uskoo, että lopulta viisaus vie asiassa voiton.  

-Maailmalla on satojatuhansia ihmisiä samassa asemassa kuin minä. Paine voi kasvaa hyvin pian niin kovaksi, että USA:n täytyy katsoa asia uusiksi, hän sanoo.  

Irak-asiantuntija al-Taeella on Suomen ja Irakin kaksoiskansalaisuus. Maahantulokielto koskee kaksoiskansalaisia eli niitä suomalaisia, joilla on myös Irakin, Iranin, Jemenin, Libyan, Somalian, Sudanin tai Syyrian kansalaisuus.  

Al-Taeen työkuvioihin kielto ei vaikuta, koska hän matkustaa enemmän itään kuin länteen.  

-Mutta kesän lomareissu saattaa mennä uuteen harkintaan.  

Al-Taeen mielestä Yhdysvallat potkaisee itseään omaan nilkkaan, jos se estää kansalaisuuden perusteella maahan pääsyn ihmisiltä, jotka voisivat auttaa ja vaurastuttaa maata.  

-Tämä ei ole johdonmukaista tai rationaalista politiikkaa USA:n arvojen ja kansallisen intressin kannalta.  

Hän jatkaa, että terrori-iskuihin ovat Yhdysvalloissa pääosin syyllistyneet netissä radikalisoituneet henkilöt, joilla on Yhdysvaltain kansalaisuus. Jos maassa todella pelätään terrorismia, asia pitäisi myöntää.  

-Ongelma on syvemmällä yhteiskunnassa, eikä yleinen vihanpito joitain maita kohtaan ratkaise asiaa.   

Paineita Suomen hallitukselle  

Tutkijan mielestä kansainvälisen yhteisön pitäisi neuvoa tai jopa painostaa Donald Trumpia hyväksymään yhteisiä sopimuksia demokratian vahvistamiseksi.

Hän sanoo maahantulokiellon luovan paineita myös Suomen hallitukselle, kun suomalaisia joutuu erilaiseen asemaan.  

-Yhtäkkiä olen kakkosluokan kansalainen vain siksi, että olen sattunut syntymään muualla.  

Al-Taee arvioi monien Trumpin uudistusten törmäävän lakiin tai poliittiseen vastustukseen. Trump saattaa tiedostaa tämän, mutta haluaa näyttää kannattajilleen pyrkivänsä lunastamaan lupauksiaan.  

-Sitten hän voi populistina sanoa, että en saanut yksin toteutettua näitä, vaikka halu oli vahva, mutta keksitään uusia keinoja.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme