Mainos
Mainos

Iran aloittanut jälleen uraanin käsittelyn

Työt kiistellyssä Isfahanin ydinlaitoksessa keskeytettiin viime marraskuussa kansainvälisen painostuksen takia. Nyt Iran on jälleen aloittanut uraanin käsittelyn.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohammed ElBaradei on vahvistanut Iranin aloittaneen uudelleen uraniin käsittelyn. Kiistellyn hankkeen käynnistämisestä kertoi jo aiemmin Iranin atomienergiajärjestön varapuheenjohtaja Mohammad Saeedi.

Saeedin mukaan Isfahanin laitoksen sineteillä suljettuja osia ei kuitenkaan ole otettu käyttöön. Hieman ennen Saeedin ilmoitusta Iranin kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Ali Aghamohammadi sanoi, että Isfahanin avaamista on siirretty, jotta Iran ehtisi pohtia IAEA:n tekemää viime hetken pyyntöä olla jatkamatta uraanin käsittelyä kansainvälisen kriisin välttämiseksi. Iranista on viime päivinä kantautunut useasti ristiriitaisia lausuntoja Isfahanin tapahtumista.

Iran on tyrmännyt viikonvaihteen aikana EU-maiden ehdotukset länsimaita epäilyttävän ydinohjelmansa lopettamisesta. Diplomaattilähteiden mukaan se toimitti virallisen vastauksensa asiasta tänään.

Saeedin mukaan IAEA:n tarkastajat ovat saapuneen Isfahaniin ja asentaneet sinne valvontakalustoa. Sinettejä ei kuitenkaan ole rikottu laitoksesta. Iranin mukaan IAEA on luvannut poistaa ne tänä iltana.

Työt laitoksessa keskeytettiin viime marraskuussa kansainvälisen painostuksen alla. Iran on tähdentänyt, että ydinsulkusopimuksen allekirjoittajamaana sillä on oikeus tuottaa polttoainetta ydinvoimaloihinsa.

Länsimaat ovat huolissaan siitä, että samaa prosessia voitaisiin käyttää myös ydinasekelpoisen materiaalin tuottamiseen. EU-maat ovat kutsuneet huomiseksi koolle IAEA:n hätäkokouksen, jossa on tarkoitus painostaa Irania pidättäytymään uraanin rikastamisesta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme