Mainos
Mainos

Iran edistyy ydinohjelmassaan

Iran sanoo ottaneensa aimo askeleen eteenpäin kiistanalaisessa ydinohjelmassaan kansainvälisestä painostuksesta huolimatta.

Valtiollinen televisio lähetti keskiviikkona suoraa kuvaa tilaisuudesta, jossa teheranilaiseen tutkimusreaktoriin ladattiin polttoainesauvoja. Television mukaan kyse oli ensi kertaa Iranissa tuotetusta ydinpolttoaineesta, joka oli rikastettu 20-prosenttiseksi.

Tapahtumaa todistanut presidentti Mahmoud Ahmadinejad kertoi, että Iran on lisännyt uraaninrikastamisohjelmaansa 3000 uutta sentrifugia entisten 6000:n jatkoksi. Sentrifugit on sijoitettu Natanzin ydinlaitokseen, ja niiden arvioidaan nopeuttavan suuresti rikastustoimintoja.

Länsimaat ovat tiukentaneet Iraniin kohdistuvia pakotteita pelätessään sen kehittävän ydinasetta. Iran on toistuvasti vakuuttanut, että ydinohjelman tarkoitusperät ovat rauhanomaiset.

EU on kuukausien ajan pyytänyt Irania palaamaan ohjelmaa koskeviin kansainvälisiin neuvotteluihin. Keskiviikkona Iran vastasi vihdoin myöntävästi.

(MTV3 - STT - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme