Mainos
Mainos

Iran ei halua öljyputkea

Iranin lehdet ja viranomaiset tyrmäsivät tänään uuden, Kaspianmereltä Turkkiin johtavan öljyputken poliittisesti motivoiduksi ja taloudellisesti kannattamattomaksi hankkeeksi. Turkki, Azerbaidzhan, Georgia ja Turkmenistan sopivat Istanbulin Etyj-huippukokouksen yhteydessä öljyputkesta, joka johtaa Kasipanmeren öljyä Välimerelle ohi Venäjän ja Iranin alueiden.

Hankkeen voimakkaana taustatukijana on ollut Yhdysvallat. Englanninkielisen Iran News -lehden mukaan Yhdysvallat kostaa putkihankkeella Iranille sen amerikkalais- ja israelilaisvastaisesta politiikasta Lähi-idässä. Lehden mukaan Yhdysvallat haluaa myös entisestään heikentää Venäjää riistämällä siltä öljyputken myötä saatavia kauttakulkutuloja.

Iranin varaulkoministerin Mohammed Hossein Adelin mukaan 2000 kilometrin pituinen ja vain kaksi miljoonaa barrelia päivässä kuljettava putki on taloudellisesti "ehdottoman tuottamaton hanke, joka ajaa vain poliittisia tarkoitusperiä".
(STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme