Mainos
Mainos

Iran ei suostu luopumaan ydinohjelmastaan

Uudistusmieliset iranilaiset haluavat, että Iran luopuisi uraanin rikastamisesta, jottei YK:n pakotteet lamauttaisi maata.

Iran ilmoitti tänään jatkavansa ydinohjelmaansa YK:n pakoteuhkauksista huolimatta.

YK:n turvallisuusneuvosto vaati 23. joulukuuta Irania lopettamaan 60 päivän kuluessa uraanin rikastamisen välttyäkseen uusilta pakotteilta. Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ei ole pystynyt päättelemään, onko Iranin ydinohjelma täysin rauhanomainen, sillä maa ei tee täyttä yhteistyötä järjestön kanssa.

Kaksi merkittävää iranilaista oppositiopuoluetta kehotti tänään maan hallitusta keskeyttämään uraanin rikastamisen. Ne pelkäävät pakotteiden lamauttavan maan talouden. Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad ilmoitti kuitenkin, että ydinteknologia on tärkeää maan kehitykselle ja kunnialle.

Iranin pääneuvottelija Ali Larijani vakuuttaa, että maa ei pyri ydinaseen rakentamiseen. Hän ehdottaa, että Iran saisi rikastaa uraania alle viiden prosentin tasolle. Tällainen uraani sopisi ydinvoimalan tarpeisiin mutta ei toimisi ydinaseissa. Asiantuntijat vastustavat ehdotusta sanoen, että rikastustason valvominen olisi käytännössä mahdotonta.

Länsimaat pelkäävät Iranin kaavailevan ydinasetta päinvastaisista vakuutuksista huolimatta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme