Mainos
Mainos

Iran närkästyi Ruotsissa julkaistusta profeettapiirroksesta

Nerikes Allehanda -lehden julkaisemassa kuvassa esitetään profeetta Muhammed koiran hahmossa. Suomalaisasiantuntija pitää pilapiirrosta harkittuna provokaationa, josta saattaa syntyä ikäviä seuraamuksia.

Iranin hallitus on kutsunut Ruotsin Teheranin-lähettilään puhutteluun profeetta Muhammedista julkaistun piirroksen vuoksi. Iran ilmoitti vastustavansa Nerikes Allehanda -lehden julkaisemaa kuvaa, joka esitti profeettaa koiran hahmossa.

Nerikes Allehanda julkaisi äskettäin ruotsalaistaiteilija Lars Vilkin piirroksen, jossa profeetta oli saanut ns. liikenneympyräkoiran hahmon.

Viime vuonna Ruotsin liikenneympyröihin alkoi ilmestyä usein vanerista kyhättyjä koirahahmoja, jotka ensin hämmästyttivät, mutta myöhemmin myös ihastuttivat ruotsalaisia. Aluksi rondellikoirat poistettiin virkavallan toimesta, mutta myöhemmin ne saivat jäädä komistamaan liikenneympyröitä.

Vilk jatkoi samaa ajatuskulkua ja antoi piirroskoiralleen profeetan piirteet. Ruotsalainen maallistunut muslimijärjestö suunnitteli Vilkin piirroksen ottamista omaan näyttelyynsä nostattaakseen keskustelua sananvapaudesta. Hanke jäi kuitenkin sen jälkeen kun Vilk oli julkaissut selkeästi antisemitistisiä piirroksia blogissaan.

Asiantuntija: Kuvasta saattaa syntyä kohu

Islamintutkija Jaakko Hämeen-Anttila ei ole nähnyt Nerikes Allehanda -lehden julkaisemaa kuvaa, mutta uskoo, että kyseessä on harkittu provokaatio.

- Mikäli Muhammed on esitetty koiran hahmossa, on kyseessä kyllä harkittu ja paha loukkaus, josta saattaa syntyä Ruotsissa kohu, arvelee Hämeen-Anttila MTV:n haastattelussa.

Hämeen-Anttilan mielestä lehden julkaisema kuva ei liity millään tavoin sananvapauteen.

- Pidän hyvin vieraana ajatusta, että sananvapaudella perustellaan toisten uskonnon ja vakaumuksen loukkaamista.

(MTV3-STT-TT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme