Mainos
Mainos

Iran torjuu tiukemmat asetarkastukset

Iran ei ainakaan vielä suostu tiukempien tarkastusten aloittamiseen sen ydinkohteissa, mutta lisäneuvotteluille maa on myötämielinen. Iranissa vieraillut Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei ei siis onnistunut aikeissaan saada Irania allekirjoittamaan ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirjaa ja raottamaan näin oviaan yllätystarkastuksille.

ElBaradei kuitenkin kuvaili käymiään keskusteluja suoriksi ja rakentaviksi, ja kertoi niissä sovitun lisäneuvotteluista.

-Emme ole keskustelleet siitä, missä aikataulussa Iran allekirjoittaisi ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirjan, mutta sovimme, että asiantuntijaryhmä saapuu maahan keskustelemaan asioista, joista Iran kaipaa lisätietoa, ElBaradei kertoi.

Hän kertoi toivovansa, että Iran näiden keskustelujen jälkeen suostuu allekirjoittamaan, mutta myönsi sen olevan Iranin oma päätös.

Eilen ElBaradei sanoi uskovansa, että Iran suostuu järjestön vaatimuksiin. IAEA voi nykyisten sopimusten nojalla tehdä vain etukäteen sovittuja tarkastuksia Iranissa. Lisäpöytäkirja tekisi myös yllätystarkastukset mahdollisiksi.

Yhdysvallat on syyttänyt Irania ydinaseiden kehittelystä, mutta Iran on kiistänyt väitteet jyrkästi. Se on myös ilmoittanut, ettei se suostu allekirjoittamaan lisäpöytäkirjaa ennen kuin saa lisäapua ydinteknologian kehittämisessä. Tällä hetkellä Iran saa apua vain Venäjältä, joka auttaa sitä rakentamaan ydinvoimalaa Bushehriin.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme