Mainos
Mainos

Iran varoittaa "diplomatian päättymisestä"

Venäjän ja Kiinan edustajat yrittävät yhä taivutella Irania.

Iran varoittaa, että maan ydinohjelmaa koskevan kiistan vieminen YK:n turvallisuusneuvostoon merkitsee "diplomatian loppumista". Iran ilmoittaa, ettei se enää salli yllätystarkastuksia ydinlaitoksiinsa ja aloittaa uudelleen uraanin rikastamisen, jos kiista viedään YK:n turvallisuusneuvostoon.

Yhdysvallat puolestaan pitää turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan ja Saksan ulkoministerin päätöstä kiistan siirtämisestä turvallisuusneuvostoon tärkeänä askeleena. Valkoisen talon tiedottaja Scott McClellan kiitti tänään eilistä päätöstä.

-Turvallisuusneuvoston informoiminen tai Iranin tapauksen vieminen sen eteen lopettaa diplomatian, mikä ei ole lainkaan myönteistä, Iranin pääneuvottelija Ali Larijani sanoi.

Iranin kanta on, että Kansainvälisellä atomienergiajärjestöllä IAEA:lla ei ole oikeudellista pohjaa viedä ydinohjelmakiistaa YK:n turvallisuusneuvostoon. IAEA päättänee asiasta torstaina, kun sen hallintoneuvosto kokoontuu Wienissä.

Turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten sekä Saksan välillä löytyneestä yksimielisyydestä huolimatta Kiina ja Venäjä näyttävät yhä pyrkivän muunlaiseen ratkaisuun. Maiden diplomaatit matkustavat Teheraniin taivutellakseen Irania palaamaan yhteistyöhön IAEA:n kanssa.

Kiina ja Venäjä ovat olleet jatkuvasti varovaisia mahdollisten Irania vastaan langetettavien pakotteiden suhteen. Venäjän vaatimuksesta suurvallat sopivat Lontoossa, että asiaa käsitellään turvallisuusneuvostossa aikaisintaan maaliskuun puolella.

Britannian pääministeri Tony Blair vakuuttaa kaikesta huolimatta, että suurvaltojen kanta ydinkiistaan on vankkumaton ja yhtenäinen.

-Asiaa käsitellään ja siitä päätetään turvallisuusneuvostossa, mikä on erittäin tärkeä askel. Aiemmin emme päässeet tästä sopuun, mutta siitä vallitsee sopu nyt.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme