Mainos
Mainos

Iran: Venäjän kanssa alustava sopimus uraanin rikastamisesta

Iranin edustajan mukaan maa julistaa ensi kuussa urakkatarjouskilpailun kahden uuden ydinvoimalan rakennustöistä.

Iran ja Venäjä ovat sopineet alustavasti yhteisestä uraanin rikastusprojektista Venäjällä, kertoo Iranin edustaja Ali-Ashgar Soltanieh. Soltanieh on parhaillaan vierailulla Moskovassa.

Iranin radion mukaan Soltanieh on sanonut, että yhteisestä rikastusprojektista oli sovittu jo jokin aikaa sitten.

- Selvitettävänä on kuitenkin vielä monia teknisiä, oikeudellisia ja taloudellisia kysymyksiä, Soltanieh kertoo.

Soltaniehin lausunnossa ei käynyt selville, onko yhteinen projekti vaihtoehto vai täydennys Iranin omalle rikastusprojektille.

Soltanieh, joka on Iranin suurlähettiläs kansainvälisessä atomienergiajärjestössä IAEA:ssa, on ilmoittanut myös Iranin julistavan ensi kuussa kansainvälisen urakkatarjouskilpailun kahden uuden ydinvoimalan rakennustöistä. Iraniin on jo rakenteilla venäläisvalmisteinen ydinvoimala.

Iran on aloittanut kansainvälisistä vastalauseista huolimatta uraanin rikastuksen omassa maassaan. Lännessä, etenkin Yhdysvalloissa, Iranin on epäilty havittelevan ydinaseita, mutta tämän iranilaiset kiistävät. YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut Irania lopettamaan rikastuksen tämän kuun 28. päivään mennessä.

Myös Venäjä on vaatinut Irania lopettamaan uraanin rikastamisen. Se on kuitenkin samalla tehnyt selväksi, ettei se tässä vaiheessa tue pakotteita Irania vastaan. Iran on useaan otteeseen ilmoittanut, ettei se luovu uraanin rikastamisesta.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme