Mainos
Mainos

Iran yllätti perustamalla virallisen deittisivuston

Iranin islamilaisen tasavallan tiukkaan linjaan tuli hiljattain yllättävä särö: hallitus perusti maahan virallisen treffipalvelun.

Naimattomien nuorten aikuisten määrä on ollut maassa kasvussa, ja viranomaiset pelkäävät perhearvojen rapautuvan ja syntyvyyden alenevan.

Vaikka hallitus päätyikin sivuston perustamiseen, seksi avioliiton ulkopuolella on edelleen kielletty. Löydä vertaisesi -sivuston (Find Your Equal) tarkoitus on saattaa naimattomia avioliittoon.

Maan yli 80 miljoonasta asukkaasta 11 miljoonaa on naimattomia. Deittisivustolle on asetettu tavoite: 100000 avioliittoa ensi vuoden kesäkuuhun mennessä.

Kullekin sopivan aviopuolison löytämiseen on valjastettu ihmisiä, jotka tuntevat hyvin yhteisönsä, kuten lääkäreitä ja opettajia. Parien yhteensopivuutta varmistetaan psykologisilla testeillä ja perhetapaamisilla.

Deittisivustoa on jo kokeiltu vuoden verran, ja sen aikana sata pariskuntaa on mennyt naimisiin. 

Avioitumispaineet ahdistavat nuoria 

– Perhe on joutunut kriisiin Iranissa, sanoi sivustoa Teheranissa esitellyt ministeri Mahmoud Golzari. Hän vastaa maan urheilu- ja nuorisoasioista.

– Me käytämme nykyaikaista tekniikkaa apuna ongelman ratkaisussa, vaikkakin meidän vaikeutemme ovat toisenlaisia kuin läntisissä maissa. Islamilainen ja iranilainen kulttuuri ei hyväksy seurustelusuhteita, jotka ajan mittaan joko johtavat avioliittoon tai sitten ei. 

Monet nuoret iranilaiset kokevat avioitumispaineet ja tiukat yhteisön tavat ahdistavina. Miesten keskimääräinen avioitumisikä on nyt maan pääkaupungissa Teheranissa 30,6 vuotta ja naisten 26,7 vuotta.

Avioitumisiän nousun katsotaan johtuvan muun muassa siitä, ettei kaikilla nuorilla ole töitä. Nuorten työttömyysluvut ovat maassa korkeat. Uskonnolliset perheet syyttävät myös läntisten kulttuuriarvojen murentavan maan perinteisiä perhearvoja.

Iranissa perhe on kaiken ydin. Perhe on myös nuorten aikuisten elämän keskipiste; useimmat sinkut elävät kotona.

Mutta aviopuolison löytäminen ei ole yksin virallisen treffipalvelun harteilla. Vaikka netin deittisivustot on kielletty, maassa arvioidaan olevan noin 350 laitonta deittipalvelua. Lisäksi miljoonat nuoret aikuiset käyttävät kielloista huolimatta sosiaalista mediaa puolison löytämiseksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme