Mainos
Mainos

Iranin kauppasaarto puretaan – vientiin raaka-aineita, tuontiin lentokoneita

Iranissa on riemuittu sanktioiden väistymisestä. Kansainväliselle kaupalle pakotteiden poistamisella voi olla suuri merkitys. Iran tuo markkinoille mm. öljyä, metallia, mattoja ja elintarvikkeita ja haluaa ostaa mm. Airbus-lentokoneita.

YK vahvisti myöhään lauantai-iltana IAEA:n raportin, jionka kukaan Iran on täyttänytsitoumuksensa ydinsopimuksesta. Näin ollen suurin osa YK:n pakotteista lopetetaan.

YK peruuttaa seitsemän aikaisempaa päätöslauselmaa, jotka korvataan uudella.

Asekaupan osalta rajoitukset jatkuvat

Irania on vaadittu pidättäytymään ydinaseistukseen sopivien ballististen ohjusten rakentamisesta kahdeksan vuoden ajaksi. Tätä kohtaa on kuitenkin ehditty jo arvostella, sillä lauseke ei kiellä tällaisten ohjuksien kehittelyä täysin yksiselitteisesti.

Päätöslauselma sallii muun tyyppisen ohjustekniikan ja raskaiden aseiden hankinnat YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä. Tämän tyyppisiin aseisiin lukeutuvat myös esimerkiksi tankit ja helikopterit. Yhdysvallat on kuitenkin vaatinut tällaisiin kauppoihin veto-oikeuden.

Rajoitukset kestävän ohjusten osalta kahdeksan vuotta ja muiden raskaiden aseiden osalta viisi vuotta.

Pakotteiden poisto on monimutkainen prosessi ja se vaikuttaa osittain epätasaisesti eri maihin. Yhdysvallat poistaa pakotteensa ei-amerikkalaisilta yrityksiltä, sen sijaan Yhdysvaltain omien yritysten osalta suurehko osa pakotteista pysyy vielä voimassa. Amerikkalaisyhtiöiden tytäryhtiöt sekä Yhdysvaltain valtionvarainministeriön alaiset laitokset voivat kuitenkin tehdä kauppatoimia Iranin kanssa.

Öljyä, kaasua, mattoja, metalleja...

EU ilmoitti että se ryhtyy välittömästi toimiin poistaakseen omat talouspakotteensa. Pakotteisiin lukeutuu mm. pankkialan, vakuutuksien, kansainvälisten valuuttasiirtojen sekä öljy- ja kaasualan kauppaesteitä. Käytännössä tämä johtaa useisiin Iranin taloutta voimakkaasti elvyttäviin muutoksiin.

Kenties suurin vaikutus on rahoitusmarkkinoiden vapauttamisella. Iran pääsee mukaan kansainväliseen SWIFT-pankkijärjestelmään, ja eurooppalaiset yritykset pystyvät vastedes käymään kauppaa Iranin kanssa käyttäen Iranin valuuttaa rialia. Iranin hallitus puolestaan voi hankkia valuuttavarantoonsa Yhdysvaltain dollareita. Iranin jäädytettyjä öljyvaroja vapautetaan, ja Iraniin voidaan alkaa tuoda ulkomaista teknologiaa, esimerkiksi autotekniikkaa. Ensimmäisenä Iran on ilmoittanut aikovansa ostaa 114 Airbus-matkustajakonetta.

Tuonnin lisäksi myös vienti ja sitä kautta Iranin oma teollisuus elpyy, kun ulkomaankauppa käynnistyy kunnolla. Iran voi nyt alkaa jälleen viedä ulkomaille omia menestystuotteitaan kuten mattoja, kaviaaria, pistaasipähkinöitä ja erilaisia elintarvikkeita.

Raaka-aineiden osalta öljy ja kaasu ovat keskeisiä, sillä Iranissa on noin kymmenen prosenttia maailman öljyvaroista sekä maailman toiseksi suurimmat kaasuvarannot. Lisäksi Iran voi alkaa käydä kauppaa mm. metalleilla, joita sen maaperässä on poikkeuksellisen runsaasti. Iranin alueella on maailman suurimmat sinkkiesiintymät ja maailman toiseksi suurimmat kupariesiintymät.

Optimistisimmissa arvioissa Iranin kaupan vapauttamisesta on jo toivottu jopa maailmankaupan elvyttäjää. Kun yksi merkittävä alue alkaa voimakkaasti kasvaa, sillä voi parhaimmillaan seurata positiivinen dominovaikutus muillakin alueilla jumiutuneeseen kaupankäyntiin. 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme