Mainos
Mainos

Iranin markkinat avautuvat yli 10 vuoden jälkeen – suomalaiset sankoin joukoin mukana

Ennätyksellisen suuri suomalaisdelegaatio vierailee parhaillaan Teheranissa tavoitteenaan päästä Iranin avautuville markkinoille.

Mukana on kymmenien eri suomalaisyrityksien edustajia. Iranin vastaiset pakotteet aiotaan purkaa ensi vuonna. Lähes kaikki Euroopan maat kilpailevat nyt pääsystä kaupantekoon lähes neitseellisellä maaperällä.

Iran on ollut pakotteiden kautta eristettynä yli kymmenen vuotta. Nyt pakotteet aiotaan purkaa ensi vuodesta lähtien.

– Tämä on kyllä poikkeuksellinen tilanne. Paljon on matkoja tehty, mutta tämä on suurin delegaatio mitä Suomesta on koskaan lähtenyt mihinkään maahan, ja se tietysti kertoo siitä että suomalaiset on kiinnostuneita näistä iranin avautuvista markkinoista, kuvailee yritysdelegaation johtaja, ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka.

– Nyt on selkeästi kiinnostusta juuri tällaisia aloja kohtaan joita tämä delegaatio edustaa eli cleantechia, rakentamista, metsäsektoria ja niin edelleen, Toivakka toteaa.

Suomalaisten pitää kuitenkin kilpailla monien muiden kanssa, sillä lukuisat eri maat pyrkivät nyt mukaan Iranin markkinoille.

– Nyt, pitkän erittäin hiljaisen kauden jälkeen melkein kaikki Euroopan maat haluavat nyt tulla käymään ja juttelemaan, hymyilee Iranin kaivos- ja teollisuusministeri Mohammad Reza Nematzadeh.

Nematzadeh kehottaa suomalaisia rakentamaan yhteistyöhankkeita iranilaisten kanssa ja suhtautumaan Iraniin koko lähialueen keskuksena.

–Suomi voisi pitää Irania eräänlaisena solmukohtana. Iranissa ja sen naapurimaissa on noin 400 miljoonaa asukasta, täältä käsin voi toimia monissa muissakin maissa, Nemantzadeh arvioi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme