Mainos
Mainos

Iranin presidentin puhe suututti EU-valtuuskunnat

EU:n valtuuskunnat ovat poistuneet YK:n rasisminvastaisesta kokouksesta Iranin presidentin puheen takia. Myös Suomen suurlähettiläs on siirtynyt salin ulkopuolelle.

Tänään alkanut YK:n rasisminvastainen kokous Genevessä uhkasi levitä käsiin jo ennen alkamistaan, kun useat maat boikotoivat tapahtumaa.

Kokouksesta poistuivat kaikki paikalla olleet, 23 EU-jäsenmaata. Suurlähettiläs Hannu Himanen Suomen pysyvästä edustustosta Genevestä kertoo, että heidän on tarkoitus palata kokoukseen heti Iranin presidentin puheen päätyttyä.

- Emme kuulleet koko puhetta, mutta kuulimme, että hän kyseenalaisti Israelin valtion olemassaolon ja luonnehti sitä rasistiseksi, Himanen kertoo.

EU-maat olivat sopineet etukäteen poistuvansa, mikäli Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejadin puhe sisältäisi kokoukseen sopimattomia, rasismin syrjinnän vastaisia kommentteja.

Useat unionimaat ilmoittivat jo aamulla boikottiaikeistaan; YK:n kokouksessa tyhjät paikat on ainakin Saksalla, Italialla, Puolalla ja Hollannilla. Myöskään Yhdysvallat, Australia, Kanada ja Israel eivät osallistu kokoukseen.

Ranska on ilmoittanut ottavansa osaa konferenssiin, Britannia ja EU:n puheenjohtajamaa Tshekki ovat päättäneet osallistua pienemmällä ja matalamman tason delegaatioilla.

Himanen kertoi eilen, että osallistumisesta on käyty tiivistä neuvonpitoa EU-maiden kesken.

- Suomen kansallinen kanta on ollut osallistumista suosiva, mutta samalla olemme korostaneet sitä, että pitäisi löytyä yhteinen näkemys EU-maiden kesken, Himanen sanoi.

Suomen osallistumispäätöksen teki ulkoministeri Aleksander Stubb.

Boikotin taustalla useita näkemyksiä

Boikotin taustalla on kiista kokouksen julkilausumasta, jota pidetään antisemitistisenä.

Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se katso hyvällä etukäteen valmisteltua päätöslauselmaa, jota se ei ole hyväksynyt aikaisemminkaan. Pois jäävät maat arvelevat, että viisipäiväistä kokousta käytetään kohtuuttomaan Israelin arvosteluun. Monet maat pelkäävät lisäksi, että rasismin ja ihmisoikeuksien sijasta kokous ajautuu kiistelemään uskonnosta.

Geneven kokouksen lauselmaluonnos muistuttaa useiden mielestä edellisen, vuonna 2001 järjestetyn Durbanin kokouksen loppuasiakirjaa. Tuolloin Yhdysvallat ja Israel marssivat ulos kokouksesta, koska kokouksessa valmisteltiin Israelin sortotoimia arvostelevaa julkilausumaa.

Geneven tekstiluonnosta on hiottu pitkään, eikä siinä viitata enää Israeliin tai Lähi-itään. Toisaalta se vahvistaa edellisen kokouksen julkilauselman, jossa Israel mainittiin.

(MTV3-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme