Mainos
Mainos

Iranin vallankumousmarsseilla valtava väkijoukko - Katso video

Iranissa poliisi ja opposition mielenosoittajat ovat jälleen kahakoineet islamilaisen vallankumouksen vuosipäivänä. Opposition verkkosivujen mukaan poliisi on ampunut varoituslaukauksia ja käyttänyt kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan Teheranissa.

Myös oppositiojohtajia vastaan on hyökätty marssin yhteydessä. Mohammad Khatamia ja Mehdi Karroubia vastaan hyökättiin, kun nämä liikkuivat autolla kaupungissa. Oppositiojohtajat eivät tiettävästi loukkaantuneet.

Yhden verkkosivun mukaan hyökkääjinä olivat Iranin turvallisuusjoukot. Lisäksi useita ihmisiä on pidätetty.

Riippumatonta tietoa mielenosoituksista ei ole saatu, koska ulkomaista mediaa on kielletty raportoimasta marsseista ja internet sekä kännykkäverkot toimivat huonosti.

Presidentti Mahmud Ahmadinejad kertoi juhlapäivän puheessaan, että Iran on rikastanut ensimmäisen erän 20-prosenttista uraania.

Ahmadinejadin mukaan Iran voisi rikastaa ydinpolttoainetta jopa 80-prosenttiseksi, mutta ei aio niin tehdä. Näin pitkälle rikastettu uraani lähentelisi jo ydinaseeseen tarvittavan materiaalin vahvuutta.

Länsimaat ovat yrittäneet taivutella Iranin luopumaan rikastamisesta, mitä ne pitävät askeleena kohti ydinasetta.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters - DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme