Mainos
Mainos

Iranin vuoropuhelutarjoukselle täystyrmäys muilta Lähi-idän mailta

Münchenissä puhuttiin paljon muutoksesta, mutta turvallisuuskonferenssin päätöspäivä osoitti, että ainakin yhdellä maailmankolkalla - Lähi-idässä - asiat ovat entisellään umpisolmussa.

Tätä kuvasi hyvin se, etteivät Iranin, Israelin, Saudi-Arabian ja Iranin edustajat osallistuneet "keskusteluun" yhtä aikaa vaan pitivät puheensa vuorotellen.  

Hyvin sovinnolliseen sävyyn esiintynyt Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif yritti puheenvuorossaan ylittää shiia- ja sunnimuslimien välisen kuilun ja ehdotti kunnollisen vuoropuhelun aloittamista alueen muiden muslimimaiden kanssa.

Ongelma pitäisi määritellä yhdessä ja etsiä siihen siten ratkaisua, hän viestitti, mutta kiersi kysymyksen Israelin mahdollisesta osallistumisesta tällaiseen keskusteluun.

– Meillä on tarpeeksi ongelmia Persianlahden alueella, joten haluamme aloittaa vuoropuhelun niiden maiden kanssa, joita kutsumme veljiksemme islamissa, Zarif sanoi.

Iranin uudistusmielinen presidentti Hassan Ruhani on jo tehnyt osaltaan aloitteita tähän suuntaan vierailemalla viime viikolla Kuwaitissa ja Omanissa.  

"Terrorismin tukija"

Zarifin esitykset saivat Münchenissä käytännössä täystyrmäyksen. Israelin kovan linjan puolustusministerin Avigdor Liebermanin mukaan alueella on kolme haastetta ylitse muiden: Iran, Iran ja Iran.

– Maltillinen sunnalainen arabimaailmakin ymmärtää nyt ehkä ensi kertaa, ettei suurin ongelma ole Israel, juutalaiset ja sionismi, vaan Iran, Lieberman arvioi.

Iranin syyttämiseen yhtyi myös Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu, jonka mukaan Iran pyrkii luomaan shiiavaltiot Irakiin ja Syyriaan. Eikä Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeirkaan säästellyt sanoja, vaan syytti Irania terrorismin tukemisesta.

Vakava tunnelma taukosi naurunremakkaan kun Zarifilta tiedusteltiin suoraan, kauanko Iranilta kuluisi aikaa oman ydinaseen valmistamiseen.

– Ikuisuuden -- Emme aio koskaan hankkia ydinasetta. Piste. Ydinaseet eivät lisää Iranin tai minkään muunkaan maan turvallisuutta, Zarif vakuutti.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot