Mainos
Mainos

Iranin ydinlaitoksessa luultavasti teknisiä ongelmia

Iranissa uraaninrikastamiseen käytettyä Natanzin ydinlaitos on kärsinyt teknisistä ongelmista. Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n mukaan Natanzin ydinlaitos oli 16. marraskuuta täysin pysähdyksissä. Seisauksen kokonaiskestosta ei ole tietoa, koska IAEA:n tarkastajat eivät käy paikalla päivittäin.

IAEA ei antanut arviota seisauksen syistä, mutta diplomaattilähteet arvelivat sen liittyvän teknisiin vikoihin. Muutamia vastaavia seisauksia on tiettävästi tapahtunut Natanzissa aiemminkin.

IAEA:n mukaan Natanzin ydinlaitoksen rikastamaa uraania voidaan käyttää joko ydinaseisiin tai ydinvoimaloissa, varmuutta asiasta ei ole. Iran on koko ajan painottanut rauhanomaisia tarkoitusperiä.

Sen paremmin raportti kuin diplomaattilähteetkään eivät ottaneet kantaa siihen, onko Iranin teollisuusverkkoihin iskenyt Stuxnet-virus ehkä yhteydessä asiaan. Iran on myöntänyt Stuxnetin tarttuneen joihinkin tietokoneisiin, mutta on kiistänyt sen aiheuttaneen vakavia pulmia.

(MTV3 - STT - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme