Mainos
Mainos

Iranissa kiistellään Rushdiesta

Iranissa on noussut kiivas väittely hallituksen velvollisuudesta sitoutua kirjailija Salman Rushdielle langetettuun kuolemantuomioon.

Islamilaisten radikaalien mukaan hallitusta sitoo edesmenneen uskonnollisen johtajan Ajatollah Khomeinin kuolemantuomiosta antama uskonnollinen määräys, fatwa. Maltillisen linjan edustajat ovat eri linjoilla.

Kiista kärjistyi huippuunsa, kun radikaalien lehti julkaisi uutisen maltillisen iranilaisen kansanedustajan ja Englannin ulkoministeriön virkailijan tapaamisesta. Uutisen mukaan kansanedustaja Mohammad Javad Larijani totesi brittivirkailijalle, että fatwa ei sido Iranin hallitusta.

Radikaalit vaativat nyt äänekkäästi Larijanin erottamista parlamentista ja fatwan täytäntöönpanoa. Maltillisen linjan edustajat puolestaan korostavat, että fatwa ei velvoita Iranin hallitusta järjestämään Rushdien kuolemaa.

Ajatollah Khomeini tuomitsi Salman Rushdien kuolemaan vuonna 1989, koska katsoi hänen syyllistyneen jumalanpilkkaan romaanillaan Saatanalliset säkeet.
(STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme