Mainos
Mainos

Irlanti hyväksymässä homoavioliitot – ihmiset juhlivat kaduilla

Irlannissa sukupuolineutraalin avioliiton puolesta äänestäneet ovat voittamassa kansanäänestyksen selvästi.

Näin katolisesta Irlannista on mitä ilmeisimmin tulossa ensimmäinen valtio, jossa sukupuolineutraali avioliitto hyväksytään kansanäänestyksessä.

Kyllä-puolen odotetaan kahmivan jopa kaksi kolmannesta annetuista äänistä. Ääniä lasketaan yhä, mutta jo nyt 17 äänestysaluetta kaikkiaan 43:sta ilmoittaa, että siellä on tuettu tasa-arvoista avioliittoa.  

Uutistoimisto Reutersin mukaan sukupuolineutraalin avioliittolain kannattajat ovat juhlineet kadulla sateenkaarilippuja heiluttaen. Ääntenlaskua on lähetetty suorana monissa puistoissa.

Virallista ääntenlaskua oli saapunut Dublinissa seuraamaan parituhatta ihmistä.  

– Äänestämään lähteneiden ihmisten määrä on meille tunteisiin vetoava asia, sanoi 48-vuotias Fred Schelbaum vierellään 43-vuotias Feargal Scott. Parin suunnitelmissa on avioliitto.  

– Tähän asti monet homoseksuaalit ovat tunteneet, että heitä siedetään Irlannissa. Nyt tiedämme, että kyse on paljon enemmästä, Schelbaum lisäsi.  

Kirkko: "Todellisuuden tsekkaus"

Dublinissa yleisö puhkesi huutoihin, kun esille astuivat homojen oikeuksia ajaneet keulahahmot. Mukana oli muun muassa David Norris, jonka kampanja johti aikoinaan siihen, että homoseksuaalisuus poistettiin rikoslaista.

Yleisön edessä nähtiin myös Rory O'Neill, jonka draghahmosta Panti Blissista tuli kampanjan kasvot.  

– Nuorten lesbojen, homojen, biseksuaalien ja sukupuoltaan korjanneiden tulevaisuus tässä maassa on upea, O'Neill sanoi.  

Varapääministeri Joan Burton kuvaili päivää historialliseksi.  

– Kymmenettuhannet irlantilaiset ovat äänestäneet syrjimättömämmän, sydämellisemmän ja demokraattisemman maan puolesta, Burton sanoi uutistoimisto AFP:lle.  

Irlannin katolisen kirkon johtaja Dublinin arkkipiispa Diarmuid Martin puolestaan totesi, että Irlannin kirkon täytyy tehdä "todellisuuden tsekkaus".

– Olemmeko ajautuneet kauas nuorista ihmisistä, Martin kyseli.  

Hänen mukaansa kyse on yhteiskunnallisesta vallankumouksesta, joka on alkanut jo aiemmin.  

Martin oli kehottanut äänestämään ei. Hänen mukaansa homojen oikeuksia pitää kunnioittaa ilman, että avioliiton määritelmää muutetaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme