Mainos
Mainos

Irlanti torjui Nizzan sopimuksen

Irlantilaiset torjuivat eilisen kansanäänestyksessä EU:n uudistuksia ja itälaajennusta koskevan Nizzan sopimuksen. Enemmistö torjui sopimuksen 39 vaalipiirissä 41:stä.

Sopimuksen kannattajat saivat enemmistön vain kahdessa pääkaupungin Dublinin keskiluokkaisessa vaalipiirissä, ilmoittivat viranomaiset. Sopimusta vastaan äänesti noin 54 prosenttia eli 529478 irlantilaista ja sen puolesta 46 prosenttia eli 45 3461 irlantilaisista. Äänestysvilkkaus oli vajaat 35 prosenttia.

-Näyttää siltä, että keskiluokkaisilla alueilla on äänestetty niukasti sopimuksen puolesta, mutta työväenluokan alueilla on äänestetty vahvemmin sopimusta vastaan, sanoi hallituksen apulaisministeri Eoin Ryan radiohaastattelussa.

Nizzan sopimuksen hylkääminen on vakava takaisku Irlannin hallitukselle sekä koko unionille. Sopimus ei astu voimaan, elleivät kaikki 15 jäsenmaata ratifioi sitä. Myös EU:n hakijamaat ovat huolissaan Irlannin äänestyksestä, sillä kielteinen kanta merkitsisi laajentumisen viivästymistä. Irlanti on ainoa EU-maa, jossa on järjestetty kansanäänestys viime vuonna Nizzan huippukokouksessa solmitusta sopimuksesta.

(STT-AFP-Reuters-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme