Mainos
Mainos

Irma ei pelota Floridassa asuvaa Sirpaa: "Kotona on säilykepurkkeja sen verran, että säilyy hengissä"

Floridassa miljoonat ihmiset ovat paenneet lähestyvää Irma-hurrikaania pohjoiseen, kertoo Floridan Lantanassa sijaitsevan Suomi Talon puheenjohtaja Sirpa Aho MTV Uutisille.

– Mielenkiintoista on todellakin ollut seurata, kun miljoonat ihmiset ovat rynnänneet samana päivänä kauppaan ostamaan hyllyt tyhjäksi. Ostoryntäys on ollut aivan valtava, mutta hyvä että ihmiset valmistautuvat, hän kertoo.

Ahon mukaan ihmiset ostavat muun muassa elintarvikkeita, vettä sekä rakennustarpeita talojen suojaamiseen. Aho kertoo, että myös suuret moottoritiet ovat olleet tukossa ja liikenne on madellut, kun valtava väkimassa on pyrkinyt yhtä aikaa kohti pohjoista. Bensiinin löytäminen on voinut olla joillain alueilla vaikeaa.

Suomalaista kulttuuria ylläpitävä ja edistävä Suomi Talo sijaitsee noin sata kilometriä Miamista pohjoiseen, kuuluisan Palm Beachin alueen lähellä. Seudulla asuu ja oleskelee paljon suomalaisia ja myös Aho itse asuu lähettyvillä.

"Tämä on jokavuotista"

Yli 20 vuotta Yhdysvalloissa asunut ja useita hurrikaaneja kokenut Aho suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti. Hän ei aio lähteä pois kotoa, vaikka pohjoisempana asuvat sukulaiset ja poika ovat maanitelleet lähtemään.

– Eiköhän talosta löydy suojaisa nurkkaus itse kullekin. Vanhat kivitalot ovat kestäneet toistaiseksi hyvin eikä minua pelota.

– Kotona on säilykepurkkeja sen verran, että säilyy hengissä jonkin aikaa sekä mehua ja vettä.

Ahon mukaan hurrikaanit ovat alueella säännöllinen riesa. Tämän vuoksi monissa rakennuksissa on hurrikaanien kestävät hurrikaaniovet ja ikkunasuojat.

– Täytyy valitettavasti sanoa, että tämä on jokavuotista. Joka kerta pelätään pahinta ja toivotaan parasta. Ei luonnonvoimien kanssa ole pelleilemistä.

Suomi Talon puheenjohtaja kertoo, että esimerkiksi pitkät sähkökatkokset voivat tehdä elämästä helteisellä alueella erittäin vaikeaa. Aikaisempien hurrikaanien perusteella hän kertoo, että katkot voivat vaihdella hyvin lyhyistä useisiin päiviin tai jopa yli viikkoon.

– Kyllähän kaikki sanovat, että jos haluaa paratiisissa asua, niin siinäkin on omat vaaransa. Kuitenkin täällä sitä ollaan ja asutaan.

Viimeisimpien ennusteiden mukaan Irma saapuu Miamin lähistölle lauantain ja sunnuntain välisenä yönä sikäläistä aikaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme