Mainos
Mainos

Irma-hurrikaani heikkeni hiukan, mutta on yhä erittäin vaarallinen – Jose ja Katia ovat voimistuneet

Irma-hurrikaani on heikentynyt neloskategorian hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus.

Keskuksen mukaan Irman tuulien nopeus Karibianmerellä on noin 70 metriä sekunnissa ja se on edelleen äärimmäisen vaarallinen. Viitoskategorian hurrikaanina Irman tuulennopeus oli pahimmillaan yli 80 metriä sekunnissa.

Irma on yhä suuntaamassa suoraan kohti Miamia Floridassa. Hurrikaanikeskus kehottaa Etelä-Floridassa oleskelevia kiirehtimään valmistautumistaan, sillä myrskyn ennustetaan iskevän alueelle huomenna paikallista aikaa. Turks- ja Caicossaarilla sekä Bahamalla varoitus hengenvaarallisista sääoloista ulottuu huomiselle saakka. Lisäksi hurrikaani voi vielä ulottua Kuuban pohjoisosiin.

Yhdysvaltain osavaltioista Georgiaa sekä Etelä- ja Pohjois-Carolinaa on varoitettu "hengenvaarallisista tulvista ja mutavyöryistä" ensi tiistaista lähtien paikallista aikaa.

Irman lisäksi alueella pyörivät hurrikaanit Katia ja Jose ovat voimistumassa, hurrikaanikeskus kertoo. Josen tuulen nopeus on tällä hetkellä noin 55 metriä sekunnissa. Se on kolmoskategorian hurrikaani. Meksikonlahdella etenevän ykköskategorian hurrikaani Katian tuulet puhaltavat on tällä hetkellä noin 40 metriä sekunnissa.

Ryöstely kiusana Saint Martinin saarella

Toissa päivänä viitosluokassa riehuneen Irman riepottelemaksi joutui Ranskan ja Hollannin jakama Saint Martinin saari. Hollannin pääministeri Mark Rutte kertoo, että ainakin Hollannin puolella saarta ryöstely on ollut ongelma.

Eräs silminnäkijä kertoi hollantilaisessa AD-lehdessä, että Saint Martinin kaduilla liikkuu ihmisiä revolvereiden ja machete-veitsien kanssa.

– Tilanne on erittäin vakava. Kukaan ei ole vastuussa.

Ministerin mukaan viranomaisten on vaikea estää ryöstelyä, kun Irma on katkaissut viestintäyhteydet. Viranomaisten mukaan saaren eteläpuolelle on tulossa lisäjoukkoja ja poliiseja, joiden tehtäviin kuuluu myös järjestyksen ylläpito.

Rutte kertoo, että Irman pahoin runtelema lentokenttä saarella on "avattu armeijakäyttöön".

– Teemme kaikkemme, että alueelle saadaan apua. Ruoka, vesi ja turvallisuus ovat nyt prioriteetteja. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme