Mainos
Mainos

Irma-hurrikaanin voima repii rakennuksia ja puita – "Suomalaisen on vaikea kuvitella, minkälainen voima se on"

Atlantin valtamerellä kohti Karibian saaria matkaava Irma-hurrikaani voimistui eilen luokan viisi hirmumyrskyksi. MTV Uutisten meteorologi kertoo, millaisesta hurrikaanista on kyse.  

Irma-hurrikaanin odotetaan iskeytyvän näillä hetkillä Puerto Ricoon. Sen jälkeen hurrikaanin kulkureitille osuvat huomenissa Dominikaaninen tasavalta, Haiti ja Kuuba.

Ehtiessään Floridaan, Irman uskotaan heikentyneen nelosluokan hurrikaaniksi.

– Vuoden 2004 Charlie-myrskyn jälkeen Floridassa ei ole ollut ainuttakaan yhtä voimakasta hurrikaania, meteorologi Markus Mäntykannas kertoo.

Yksi kaikkien aikojen voimakkaimmista

Alustavasti Irma-hurrikaania pidetään yhtenä kaikkien aikojen voimakkaimpana, Atlantilla syntyneenä hurrikaanina. Sen keskituulet puhaltavat tällä hetkellä noin 70–80 metriä sekunnissa.

– Suomalaisen on vaikea kuvitella, minkälainen voima se on. Meillä keskimäärin tuuli on talvimyrskyissä noin 21–25 metriä sekunnissa ja meillä kaikkien aikojen voimakkain, merialueella mitattu tuuli on ollut 32 metriä sekunnissa.  

Irma-hurrikaanin kovimmat puuskat voivat puhaltaa jopa sata metriä sekunnissa, mikä on kolminkertainen voima Suomen kovimpiin tuuliin verrattuna.

– Hurrikaanin voima riittää repimään pienimmät rakennukset ja puut maan tasalle sekä siirtämään autoja, Mäntykannas kuvailee.

Vaarana myös rankkasade

Rajun tuulen lisäksi Irma kerryttää vaarallisen suuria sadekertymiä. Vettä voi ropista jopa 200–300 milliä päivässä.

– Sade aiheuttaa tietenkin erityisesti rannikoille pahoja tulvavesiä ja jos tuulee sisämaahan päin, meri voi nousta jopa viisi metriä.

Karibian alueella onkin annettu hurrikaanivaroituksia useille saarille.

Yhdysvalloissa kansallinen hurrikaanikeskus on varoittanut Irman voimistuneen erittäin vaaralliseksi ja Floridan kuvernööri puolestaan on julistanut Irman takia osavaltioon hätätilan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme