Mainos
Mainos

IS: Suomessa terrorimurhista epäiltyjen rikostoverit saivat Irakissa kuolemantuomiot

Torstaina Irakissa tuomittiin 40 ihmistä kuolemaan heidän syyllistyttyä joukkomurhiin, uutisoi Ilta-Sanomat. Heidän rikostovereikseen epäillyt irakilaiskaksoset ovat vangittuina Suomessa.

Joulukuussa Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi kaksi 23-vuotiasta irakilaismiestä epäiltyinä osallisuudesta joukkomurhaan. Irakissa oikeus on nyt todennut 47 epäillystä 40 syyllisiksi samasta rikoksesta. 

Suomessa majailleiden irakilaisten kaksosveljesten epäillään murhanneen 11 aseetonta Isis-järjestön vankia niin sanotun Camp Speicherin joukkoteloituksen yhteydessä Tikritissä kesäkuussa 2014.

Oikeusministeriön mukaan irakilaismiehiä ei välttämättä luovutettaisi Irakiin, vaikka maa sitä pyytäisikin.

– Meillä on yleisesti tiedossa, että Irakissa on kuolemanrangaistus voimassa ja sitä myös aktiivisesti käytetään, oikeusministeriön hallitusneuvos Juhani Korhonen totesi Ilta-Sanomille joulukuussa.

– Eli jos nämä veljekset olisivat kuolemanrangaistuksella uhattuja, voisi kuvitella sen perusteella, mitä lehdistä on lukenut, että Suomi ei luovuttaisi. Perustuslain yhdeksän pykälän neljäs momentti kieltää luovuttamasta ulkomaalaista maahan, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus.

Toistaiseksi oikeusministeriö ei ole saanut Irakilta pyyntöä vangittujen kaksosten luovuttamisesta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme