Mainos
Mainos

Isä, aviomies ja pitkän linjan diplomaatti – galleriassa murhattu suurlähettiläs yritti parantaa Venäjän ja Turkin välejä

Turkissa murhattu Venäjän suurlähettiläs Andrei Karlov oli Moskovassa syntynyt karriääridiplomaatti, joka työskenteli jo Neuvostoliiton aikana maan ulkoministeriön palveluksessa.

Andrei Karlov valittiin Venäjän Turkin suurlähettilääksi vuonna 2013 eli aikana, jolloin maat riitelivät Syyrian tulevaisuudesta.

– Tämä on traaginen päivä maamme historiassa, Venäjän ulkoministeriön edustaja Maria Zaharova sanoi murhan jälkeen.

– Hän teki kaikkensa parantaakseen maidemme välisiä suhteita vuosi sitten tapahtuneiden traagisten tapahtumien jälkeen.

Venäjän ja Turkin suhteet vaipuivat aallonpohjaan vuosi sitten, kun turkkilainen hävittäjä ampui alas venäläisen sotakoneen Syyrian rajan tuntumassa. Venäjä kuvasi tapahtunutta ”selkään puukottamisena”.

Suhteet huononivat kuitenkin vain hetkeksi, sillä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan pyysi myöhemmin tapahtunutta anteeksi.

Pohjois-Korean asiantuntija

Karlov työskenteli ennen Ankaraa muun muassa Pohjois-Koreassa. Venäjä on harvoja maita maailmassa, jolla on lämpimiksi luonnehditut diplomaattisuhteet Pohjois-Korean kanssa.

Karlov oli Pohjois-Koreassa suurlähettiläänä 2001 – 2006 ja sitä ennen useaan otteeseen erilaisissa diplomaattitehtävissä maassa. 90-luvulla hän työskenteli myös Venäjän suurlähetystössä Etelä-Koreassa. Hän puhui sujuvaa koreaa ja englantia.

Syyria kiistelyn kohteena

Venäjä ja Turkki ovat olleet erimielisiä Syyrian tulevaisuudesta. Venäjä kannattaa Syyrian keskushallintoa ja nykyistä presidenttiä Bashar al-Assadia, Turkki on puolestaan ollut kapinallisten puolella. Aleppon taisteluissa kyse on ollut juuri Syyrian keskushallinnon ja kapinallisten välisestä taistelusta, jonka Turkin tukemat kapinalliset näyttävät nyt hävinneen.

Karlovin tappaja huusi murhapaikalla ”jumala on suuri” ja ”kostoksi Aleppon tapahtumista”.

Karlov oli 62-vuotias ja naimisissa. Hänellä oli yksi lapsi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme