Mainos
Mainos

Isis iski verisesti Kirkukiin – yli 20 kuoli taisteluissa

Äärijärjestö Isisin taistelijat hyökkäsivät perjantaina Kirkukin kaupunkiin Irakissa. Kranaatein ja kiväärein aseistautuneet hyökkääjät muuttivat kaupungin kadut taistelutantereeksi.

Yli 20 ihmistä kuoli taisteluissa ja iskuissa. Osalla hyökkääjistä oli yllään pommiliivit, ja kaupungissa raportoitiin ainakin viidestä itsemurhaiskusta hallituksen rakennuksiin.

Hyökkäys Kirkukiin tehtiin samaan aikaan, kun Irakin hallituksen joukot edistyivät pohjoisempana Mosulin miljoonakaupungin takaisinvaltauksessa. Iskemällä Kirkukiin Isis mahdollisesti pyrki vetämään huomiota ja joukkoja pois Mosulin valtauksesta.

Kirkukin kuvernööri epäili Isisin nukkuvien solujen osallistuneen hyökkäykseen kaupungin sisältä. Isisin äänitorvena pidetyn Amaq-uutissivuston mukaan järjestö olisi vallannut puolet kaupungista, mutta viranomaisten ja silminnäkijöiden mukaan väite on liioiteltu.

Kirkukiin julistettiin ulkonaliikkumiskielto. Kaupunki sijaitsee alueella, jolla on runsaasti öljyä. Kirkuk on etnisesti ja uskonnollisesti jakautunut, mutta ollut viime ajat kurdien hallinnassa.

Kurdien peshmergataistelijoilla on myös ollut suuri rooli Mosulin kaupungin valtaamisyrityksessä.

Isis saattaa käyttää ihmiskilpiä

Mosulin takaisinvaltaus on edennyt arvioiden mukaan odotettua ripeämmin. Isis ei ole kyennyt entisen kaltaiseen vastarintaan taisteluissa, mutta se on tehnyt useita itsemurhaiskuja hidastaakseen yli 60 maan koalition armeijan etenemistä. Järjestön odotetaan turvautuvan entistä enemmän terrori-iskuihin.

Mosulissa on arvioiden mukaan edelleen noin 1,2 miljoonaa ihmistä. Kaupungissa uskotaan olevan 3000–4000 Isisin taistelijaa.  
Torstaina Irakin joukot valtasivat takaisin Bartallan kaupungin, joka sijaitsee noin 15 kilometriä Mosulista itään.

YK:n mukaan Mosulin alueelta on lähtenyt pakoon vajaat 6000 ihmistä. Isis on pakkosiirtänyt satoja perheitä Mosuliin kaupungin ulkopuolelta. YK epäilee äärijärjestön aikovan käyttää siviilejä ihmiskilpinä liittouman hyökkäystä vastaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme