Mainos
Mainos

Isis-järjestön sotaonni kääntynyt – voi johtaa pommi-iskuihin ja sieppauksiin

Isis-terroristijärjestön valtaamat alueet ovat supistuneet selvästi viime kuukausien aikana. Eri arvioiden mukaan Isis olisi menettänyt Irakissa yli kolmasosan ja Syyriassa noin neljäsosan valtaamistaan alueista.

Konfliktinratkaisemiseen keskittyneen CMI-järjestön Lähi-idän asiantuntija Mikko Patokallio pelkää menetyksien johtavan pommi-iskujen lisääntymiseen.

– Isisin sota on hyvin propagandistista. Järjestö pyrkii esittämään, että he ovat voiton tiellä. Siksi takapakit ovatkin järjestölle hyvin ongelmallisia, Patokallio sanoo.

– Isis pyrkii siirtämään ihmisten huomion toisaalle ja hankkimaan eräänlaisia symbolisia voittoja. Nytkin saattaa käydä niin, että ryhmä pyrkii tekemään pommi-iskuja etenkin lähialueilla. Nämä saavat paljon huomiota ja korostavat Isisin vahvuutta vaikka tosiasiassa järjestö olisi heikoilla.


Palmyran valtaus tärkeää al-Assadille

Isis menetti viikonvaihteessa Palmyran kaupungin Syyrian hallituksen joukoille. Isisin hallussa kaupunki ehti olla viime toukokuusta lähtien.

– Palmyran valtauksen suurin merkitys on symbolinen etenkin hallituksen kannalta. Nyt Syyrian presidentin Basar al-Assadin hallinto pystyy näyttämään, että se saa maa-alueita haltuunsa. Tällä on merkitystä etenkin rauhanneuvotteluissa, jossa hallitus voi näyttää, että sen toimilla on jotain merkitystä Isisin tuhoamisessa.

– Assadin hallinto on hyötynyt Venäjän interventiosta. Täytyy kuitenkin muistaa, että vuoden aikana hallinto on menettänyt enemmän alueita kuin mitä se on pystynyt valtaamaan takaisin.

Palmyran lisäksi Isis on jo aimmin menettänyt Syyrian pohjoisosissa laajoja alueita etenkin kurdeille. Irakin puolella Isis menetti vuodenvaihteessa Bagdadin lähellä Irakissa sijaitsevan Ramadin kaupungin sekä Mosulin lähellä olevia strategisesti tärkeitä alueita. Isisin vallassaan pitämät alueet ovatkin supistuneet muutamien kuukausien aikana selvästi.

– On totta, että Isis on menettänyt aika paljon alueitaan sekä Syyriassa että Irakin puolella. Tästä huolimatta järjestön hallussa on edelleen laajoja maa-alueita, Patokallio muistuttaa.

– Näiden alueiden takaisinvaltaaminen tulee olemaan pitkä ja vaikea prosessi. Ja jotta päästäisiin pysyvään ratkaisuun, täytyy poistaa syyt, joista Isis on saanut käyttövoimansa. Tähän ei pelkkä voimankäyttö riitä.

Patokallion mukaan Syyrian sisällissota pitää ratkaista ja myös Irakin epävakaa tilanne pitää saada rauhoitettua.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme