Mainos
Mainos

Isis kidutti 14-vuotiasta – tapahtuma tallentui videolle

Yleisradioyhtiö BBC on saanut käsiinsä videon, jossa Isis-taistelijat kiduttavat 14-vuotiasta syyrialaista poikaa. Videon on kuvannut Isisistä loikannut mies. 

Videolla näkyy, kuinka poika on ripustettu kattoon roikkumaan ranteistaan samalla, kun häntä hakataan ja hänelle annetaan sähköiskuja. Pojan silmät on peitetty ja hänen ympärillään oli mustiin pukeutuneita ihmisiä. Heistä yhdellä on käsissään veitsi ja pistooli, toinen taistelija harppoo pojan edessä rynnäkkökivääri kädessään. 

– Ajattelin, että kuolen. Jätän vanhempani, sisarukseni, ystäväni ja sukulaiseni taakseni ja kuolen, poika kertoo BBC:n toimittajalle Turkissa.

– He ruoskivat minua ja antoivat minulle sähköiskuja, jotta tunnustaisin. Kerroin heille kaiken.

Ahmed oli myynyt leipää Isisin hallitsemassa Rakkan kaupungissa. Kaksi, miestä, jotka hän tunsi, olivat pyytäneet Ahmedia viemään laukun lähelle Isisin kohtaamispaikaa. Ahmed ei tiennyt, että laukussa oli pommi.

– Kun kiduttajat antoivat minulle sähköiskuja, huusin ja kutsuin äitiäni. Silloin yksi kiduttajista antoi minulle vielä voimakkaampia sähköiskuja ja sanoi "älä sotke äitiäsi tähän", Ahmed kertoo.

Ahmedin mielestä Isisin jäsenet eivät ole sitä, mitä he väittävät olevansa.

– He teeskentelevät olevansa uskonnollisia, mutta he ovat vääräuskoisia. He polttavat tupakkaa. He esittävät, että he noudattavat muslimien sääntöjä, mutta he eivät tee niin. He pahoinpitelevät ja tappavat ihmisiä. 

Isisin jäsenet tuomitsivat Ahmedin kuolemaan, mutta hänen teloittajansa sääli häntä ja antoi hänen paeta.

Tapahtuman jälkeen Ahmed on kärsinyt kovista painajaisista, joihin hän on kuitenkin saanut hoitoa Turkissa.

– Pystyn vain harvoin nukkumaan.

BBC:n toimittaja tapasi myös miehen, joka kuvasi Ahmedin kidutuksen. Hän on eronnut Isisistä ja kertoo katuvansa syvästi tekojaan. Video kuvattiin hänen mukaansa propagandatarkoitukseen.

Lapsitaistelijat yleisiä

YK on syyttänyt Isistä lasten kiduttamisesta ja tappamisesta. Lapsia on koulutetaan järjestelmällisesti myös taistelijoiksi.

Toinen BBC:n haastattelema poika kertoo toimittajalle, että hänet pakotettiin liittymään Isis-taistelijaksi. Nyt 17-vuotias poika oli silloin 15-vuotias. 

– Aikuiset taistelijat ovat vähemmistössä Isisissä. Minun koulutusluokkani oli täynnä 15- ja 16-vuotiaita. Siellä oli myös paljon 13- ja 14-vuotiaita. He ovat innokkaampia taistelemaan ja osallistuvat jihadiin jumalan vuoksi, poika kertoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme