Mainos
Mainos

Isis tarjoaa synninpäästöä kriisissä oleville nuorille – sopiva kohde haetaan kuntosalilta tai somesta

Isis-tutkija Hisham al-Hashimi pitää äärijärjestön värväysmenetelmiä yksinkertaisina.  

-Isisin strategia hyödyntää vanhoja keinoja, jotka on päivitetty tähän päivään ja erilaisille ryhmille sopiviksi, hän kuvailee.  

Al-Hashimi on havainnut rekrytointiprosessissa viisi vaihetta. Ensin etsitään sopiva kohde esimerkiksi kulttuurikeskuksesta, kuntosalilta tai sosiaalisesta mediasta. Tavallisimmin kyse on 18-25-vuotiaasta nuoresta, jolla on ongelmia yhteiskuntaan sopeutumisessa tai esimerkiksi heikko uskonnollinen peruskasvatus.  

Henkisen kriisin ei tarvitse välttämättä näkyä ulospäin. Rekrytoitava saattaa vaikuttaa hyvin ympäröivään yhteiskuntaan sopeutuneelta, mutta al-Hashimin mukaan Euroopassa asuva muslimi usein haluaa palata islamin pariin.  

-Jos ihminen kokee tehneensä syntiä esimerkiksi juomalla alkoholia tai harrastamalla aviotonta seksiä, Isis esittää järjestöön liittymistä ainoana tilaisuutena synninpäästöön.  

Toisessa vaiheessa järjestö suunnittelee, miten kohdehenkilö saadaan radikalisoitua. Keinoina käytetään uskonnosta keskustelemista erityisesti tunnetasolla sekä esimerkiksi kuvia ja videoita muslimien alistamisesta. Tavoitteena on saada henkilö inhoamaan ympäröivää yhteiskuntaa ja elämäänsä siinä.

Siteet entiseen katkotaan

Kolmannessa vaiheessa alkaa al-Hashimin mukaan ideologinen koulutus. Värvättävä eristetään sekä ideologisesti että sosiaalisesti, ja hänelle opetetaan puolustuskeinoja ulkopuolisia vastaan.  

Neljännessä vaiheessa kohteelle etsitään tehtävä järjestön sisällä.  

-Jos ihmisellä on jo osaamista, eli hän on vaikka insinööri, Isis kannustaa jatkokouluttautumiseen ja tarjoaa taloudellista tukea. Jos ammattia ei ole, hänet opetetaan esimerkiksi ampumaan tai rakentamaan pommeja.  

Neljä ensimmäistä vaihetta tapahtuu kunkin värvättävän kotimaassa. Viidettä vaihetta al-Hashimi kutsuu kuljettavaksi osaksi. Värvättävää pyydetään katkaisemaan siteet aiempiin kouluttajiinsa, ja hänet eristetään yhteiskunnasta kokonaan. Sitten hänet siirretään konfliktialueelle.  

Al-Hashimin mukaan Isisissä ollaan hyvin perillä kustakin kohdemaasta.  

-He tietävät esimerkiksi, ettei perhekään voi estää yli 18-vuotiasta katoamasta.

Pohjoismaissa paljon potentiaalia

Al-Hashimi kertoo Isisin joukoissa olevan noin 7000-8000 ulkomaalaista. Heistä puolet on eurooppalaisia.  

Al-Hashimin mukaan paikallisista Isis-jäsenistä noin 30 prosenttia on liittynyt järjestöön ideologian vuoksi, loput pelon tai pakon edessä. Sen sijaan eurooppalaisista joka ikinen on alueella vapaaehtoisesti.  

Al-Hashimi vierailee Suomessa konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen kutsumana. Hänen mukaansa Pohjoismaissa Isisin rekrytointia helpottavat vapaus, raha sekä uskonnollisten ja kulttuuristen keskusten suuri määrä. Euroopan-rekrytoinnista vastaavan verkoston johtaja asuu al-Hashimin tietojen mukaan joko Ruotsissa tai Tanskassa.  

Al-Hashimin mukaan paras keino puuttua värväystoimiin on seurata rekrytoinnin neljää ensimmäistä vaihetta. Lähi-idän asiantuntijat voivat auttaa viranomaisia värväysyritysten tunnistamisessa.  

-Tärkeää on ennen kaikkea ymmärtää, miten järjestö toimii. Isis valitsee partnerinsa erittäin tarkasti ja tietää, missä käy radikaaliin islamismiin suuntautuneita ihmisiä.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme