Mainos
Mainos

Isis uhkaa iskeä Syyrian ilmaiskuihin osallistuneisiin maihin

Äärijärjestö Isis uhkaa tänään julkaisemallaan videolla kaikkia Syyrian ilmaiskuihin osallistuva maita.

Isis, Isil vai Daesh?

Isis-järjestöstä käytettävien nimien kirjo johtuu monista syistä. Järjestö on vaihtanut nimeään useasti itse, käännökset eri kielten välillä muokkaavat nimeä ja osin nimen valinta johtuu poliittisista syistä.

Islamilainen valtio (Islamic State), IS, on ollut laajasti käytössä kansainvälisessä mediassa, ranskaksi EI eli L'Etat Islamique

Monen mielestä tällainen arvostavalta kuulostava nimi ei ole hyvä, koska kyse ei ole sen paremmin valtiosta kuin islamista.

Suomessa on yleisesti käytössä vanhempi Isis (Islamic State of Iraq and Syria) eli Irakin ja Syyrian islamilainen valtio.

Taustalla oleva arabiankielinen nimi voidaan translitteroida esimerkiksi al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham eli lyhenteenä Daish tai Daesh

Järjestö itse vihaa Daeshia, koska se voidaan ymmärtää loukkaavaksi. Ehkä juuri siksi esimerkiksi Ranskan hallitus on ottanut nimen käyttöön.

Englanninkielinen lyhenne voi käännöksestä riippuen olla myös Isil eli Irakin ja Levantin islamilainen valtio (Islamic State of Iraq and the Levant).

Levantti on historiallinen, tarkasti määrittelemätön mutta Syyriaa laajempi alue Lähi-idässä.  

Videolla sanotaan, että kaikki nämä maat kokevat Ranskan kohtalon. Lisäksi äärijärjestö uhkaa iskeä Washingtoniin.   
Videon aitoutta ei ole toistaiseksi pystytty varmistamaan.   

Pentagon kertoi aikaisemmin tänään tehneensä ilmaiskuja Isisiä vastaan Syyrian itäosassa. Iskussa tuhoutui Pentagonin mukaan 116 Isisin polttoainerekkaa.   

Ranska pommitti puolestaan raskaasti Isisin asemia eilen Syyrian pohjoisosassa. Ranskan puolustusministeriön mukaan isku kohdistui Raqqan kaupunkiin, joka on merkittävin Isisin Syyriassa hallitsemista kaupungeista.   

Ranska on pommittanut Isisin asemia Syyriassa ja Irakissa jo kuukausien ajan osana Yhdysvaltain johtamaa operaatiota. Eilisen pommitus oli kuitenkin ensimmäinen Pariisin terrori-iskujen jälkeen.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme