Mainos
Mainos

Video: Isisin julma kohtelu murtaa lapsivangit – yrittäneet jopa tappaa sisaruksiaan vapauduttuaan

Toimittajat Airin Bahmani ja Bruno Jäntti ovat käyneet haastattelemassa Irakissa jihadistijärjestö Isisin vankeina pitämiä naisia ja lapsia. Jäntti kertoo, että järjestö kohtelee lapsivankeja erityisen raa’alla ja lapsen oikeuksia räikeästi rikkovilla tavoilla.

Jäntti sanoo järjestön käyttävän niin sanottua uudelleenkoulutusohjelmaa lapsivankeihin, joista tuhannet ovat jesidivähemmistöön kuuluvia.

– Järjestelmä rakentuu lasten identiteetin murskaamiselle. He murtavat lapset psyykkisesti ja fyysisesti kidutuksella ja silmittömällä väkivallalla tässä prosessissa. Lapset pakotetaan ylistämään ja ihannoimaan Isisiä, Bruno Jäntti kertoi Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Vankeja vapautetaan järjestöltä yleensä ostamalla heitä takaisin. Kauheiden kokemusten jälkeen paluu perheen pariin ei kuitenkaan ole lapsille helppoa.

– Monet äideistä kuvailivat, että melkeinpä vaikein osuus on edessä, sillä lapset käyttäytyvät hyvin aggressiivisesti perheenjäseniään kohtaan, heillä on jopa jesidien joukkotuhoon yllyttävää retoriikkaa, he ovat koettaneet tappaa omia sisariaan Isis-tyylisillä menoilla.

Lasten mielenterveysongelmat ovatkin Jäntin haastatteleman pakolaisleirijohtajan mukaan selkeästi vakavin ongelma koko leirillä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme